mjesto za top banner

28. LIPNJA 2012. 20:33h

Sabor nastavlja o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s Češkom

Sabornica

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Hrvatski sabor sutrašnju sjednicu nastaviti će raspravom o potrđivanju Protokola između Republike Hrvatske i Češke Republike o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i imovinu.

Kako se navodi u prijedlogu zakona, sklapanjem Protokola mijenjaju se i dopunjuju pojedine odredbe Ugovora izmedu Republike Hrvatske i Češke Republike o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i na imovinu, u svrhu jasnijeg odredenja ili pojašnjenja pojedinih pojmova korištenih u Ugovoru, te radi cjelovite izmjene postojećeg članka 26. (Razmjena obavijesti) Ugovora, kako bi se u odnosima izmedu Republike Hrvatske i Češke Republike omogućila razmjena obavijesti koje su od značenja za provedbu odredaba Ugovora ili provedbu domaćeg zakonodavstva.

Osnovna razlika u odnosu na postojeći Ugovor izmedu Republike Hrvatske i Češke Republike o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i na imovinu jest ta što se razmjena obavijesti na temelju postojećeg članka u slučaju Republike Hrvatske odnosi samo na porez na dohodak i porez na dobit, a u slučaju Češke Republike na porez na osobni dohodak, porez na dohodak pravnih osoba i porez na dohodak od nepokretne imovine.

Novim člankom obavijesti bi se mogle razmjenjivati u odnosu na sve poreze koji su uvedeni i u Republici Hrvatskoj i u Češkoj Republici.

Protokol sadrži i kvalitativne izmjene, odnosno pojašnjenje pojedinih pojmova koji su se u praksi pokazali kao mogući izvori različitih tumačenja, a sve u skladu s Modelom Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!