mjesto za top banner

29. LIPNJA 2012. 15:59h

Sabor donio zakon o pučkom pravobranitelju

Hrvatski sabor

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Hrvatski sabor donio je danas većinom glasova (83 za i 27 protiv) zakon o pučkom pravobranitelju kojim se zadržavaju postojeći specijalizirani pravobranitelji za djecu, ravnopravnost spolova i osobe s invaliditetom.

Zakonom se jača samostalnost pučkog pravobranitelja koji je opunomoćenik Hrvatskoga sabora za promicanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda i kojeg Sabor bira na mandat od osam godina. Njegova je zadaća pratiti usklađenost hrvatskih zakona i drugih propisa s Ustavnim odredbama i medunarodnim pravnim aktima koji su dio unutarnjeg pravnog poretka RH.

Zakonskim prijedlogom predviđeno je i spajanje ustanove Centra za ljudska prava s Uredom pučkog pravobranitelja te osnivanje Savjeta za ljudska prava pučkog pravobranitelja kao savjetodavnog tijela koje razmatra i predlaže strateške smjernice u području promicanja ljudskih prava.

To tijelo, također, ima zadaću osiguranja kontinuirane suradnje u području ljudskih prava između pučkog pravobranitelja, civilnog društva, akademske zajednice i medija.

Sabor je također donio izmjene i dopune zakona o mirovinskom osiguranju radi usklađivanja sa Zakonom o poticanju zapošljavanja, a po kojima će umirovljenici legalno moći raditi sezonske poslove u poljoprivredi, a mirovina im zbog toga neće biti uskraćena.

Time će i Povjerenstvo za reviziju invalidnosti od 1. siječnja 2013. biti u sklopu ministarstva nadležnog za mirovinski sustav, dok će u sklopu HZMO-a od 1. siječnja 2014. početi s radom Centar za medicinska vještačenja s ciljem utvrđivanja zdravstvenog stanja i radne sposobnosti osiguranika.

Sabor je također donio dopune zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti kojima će pomoćnike ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) imenovati Vlada na prijedlog ministra rada i mirovinskog sustava.

Sabor je u drugo čitanje uputio vladin prijedlog zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje.

Nije prihvaćen prijedlog Hrvatskih laburista da se do drugog čitanja raspiše referendum na kojem bi birači odlučili o tome jesu li za zadržavanje važećih zakonskih odredbi o produženoj primjeni pravnih pravila sadržanih u kolektivnim ugovorima i otkazivanju KU jer je, po riječima ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića, Ustavni sud već donio odluku i sve rekao o tom problemu.

Prihvaćeno je i izvješće o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2011. godinu, kao i Izvješće o radu Agencije za zaštitu osobnih podataka za prošlu godinu.

Sabor je potvrdio Protokol između Republike Hrvatske i Češke Republike uz ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i na imovinu kao i Sporazum između Europske komisije i Vlade Republike Hrvatske kojim se mijenja i dopunjuje Višegodišnji sporazum o financiranju 2007. - 2010.

Jednoglasno je prihvaćeno da na dužnost predsjednice saborskog Odbora za obitelj, mladež i šport dođe Jadranka Kosor, a Vladimir Šeks potvrđen je za predsjednika Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije.

Dnevni red dopunjen je sa 16 točaka, od kojih je većina uvrštena po hitnom postupku na što su iz Kluba HDZ-a ponovno imali primjedbe. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!