mjesto za top banner

26. SIJENJA 2012. 15:35h

Ružica Erdelji, žena koja je optužila Stanimirovića: Idem do kraja!

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Žene silovane u ratnom Vukovaru danas su počele pristizati u Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku, gdje daju iskaz o proživljenim zvjerstvima. Ružica Erdelji govorila je gotovo tri sata.

– Dobila sam snagu kao nikad prije, idem do kraja i nitko me neće zaustaviti! A pokušavaju to na sve načine, i lažima. Jača sam od stijene – poručila je ohrabrena Erdelji, koja je nedavno, podsjetimo, prozvala čelnika SDSS-a Vojislava Stanimirovića da je u dvorištu Veleprometa pljuvao na silovane žene.

Erdelji se Stanimirovića, kaže, dotaknula i u svom iskazu. Detalje o tome nije iznosila, otkrivši tek da je izjavila kako je tada bio u Vukovaru.

– Ne želim previše o tome, sve on zna. U iskazu se vežem samo na 1991., jer sam ja tada stradala. On uvijek nešto okreće. I govorim uime svih žrtava, i ranjenih i onih kojih nema. Još mnogo ljudi nema. A nitko ne odgovara – kazala je Erdelji ističući kako samo traži pravdu i svoj status, odnosno da ne bude "građanka drugog reda". Dvadeset je godina, dodaje, previše i očekuje da će pravda napokon pobijediti.

Iskaz će danas i sutra dati šest žena, a prikupljanje iskaza nastavit će se i idućeg tjedna. O stravičnim bi događajima moglo progovoriti ukupno dvadesetak žena s vukovarskog područja.

– Proces prijavljivanja žena koje su silovane tek je počeo. Nastavit ću danas i sutra razgovore sa ženama koje se prvi put prijavljuju. Nismo imali dosad sustavno istražena zlostavljanja, naša se odvjetništva nisu primala tog ratnog zločina i tek se sada ulazi u tu strašnu istinu – istaknula je Marija Slišković, autorica knjige "Sunčica", u kojoj su iznesena traumatična iskustva žrtava.

Neke žene, nastavila je, i danas žele biti anonimne, "što je logično jer nisu dobile status i priznanje da su žrtve".

– Određen broj žena ostat će anoniman iz straha od počinitelja jer su te traume i prijetnje toliko snažno izražene da se ni 20 godina poslije nisu oslobodile straha od njih. Njihov je strah opravdan, one su prepuštene borbi manje grupe žena – navela je Slišković.

Šute i stoga jer je, dodala je, teško priznati obitelji što se dogodilo u logoru. Kod njihove bi djece to, kaže, izazvalo lom jer im to ne bi bilo jednostavno prihvatiti.

– Čini nam se da su se stvari pokrenule. Prošli se tjedan događalo jedno političko skretanje, ovdje se ne radi o politici, već o ratnom zločinu i tako treba ga i tretirati – rekla je. Pitanje silovanih muškaraca, istaknula je, još nije ni otvoreno.

Istaknula je i da su pokušale dogovoriti sastanak s Miloradom Pupovcem kako bi "čuo i drugu stranu priče", ali u SDSS-u su im rekli da ga potraže u Srpskom narodnom vijeću.

Ružica Erdelji i Marija Slišković imaju samo riječi hvale za osječko Državno odvjetništvo, a pohvalile su njihovu spremnost da pomognu nesretnim ženama, način rada i tretman žrtava.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!