mjesto za top banner

23. TRAVNJA 2013. 14:45h

Rojs treći put na sudu ponovio da nije oštetio MORH

Ljubo Ćesić Rojs na misi zadušnici za Franju Tuđmana

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Bivši saborski zastupnik i pomoćnik ministra obrane, umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs danas se na zagrebačkom Županijskom sudu po treći put izjasnio da nije kriv za navodne zlouporabe kojima je Ministarstvo obrane prije 14 godina oštetio za više od pet milijuna kuna.

Nakon petogodišnjeg postupka Ćesić je u veljači 2009. pred istim sudom oslobođen tih optužbi, ali je Vrhovni sud, zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, slučaj ponovno vratio na Županijski sud.

Ponovno mu se počelo suditi lani u svibnju, kada se kao i u prvom slučaju izjasnio da nije kriv. Danas je to ponovio i treći put jer se trebao izjasniti o krivnji pošto je od zadnje rasprave prošlo više od 30 dana.

U ponovljenom postupku, koji sada vodi sutkinja Gordana Mihela Grahovac, dosad je ispitano 20-ak svjedoka tužiteljstva i obrane, dok bi dva preostala svjedoka iz MORH-a trebala biti ispitana u lipnju, kada Ćesićev branitelj Željko Olujić očekuje i objavu nepravomoćne presude.

Ćesića Rojsa tereti se da je kao pomoćnik ministra obrane i načelnik Sektora za gospodarenje nogometnom klubu "Hrvatski dragovoljac" otpisao tri milijuna kuna duga, te da je bez ovlasti zapovjedio izdavanje cigareta, plastičnih čaša i druge potrošne robe vrijedne 2,3 milijuna kuna 66. pukovniji koja službeno nije bila u sastavu HV-a.

U obrazloženju prvostupanjske presude sudac Siniša Pleše je, suprotno stavu tužiteljstva, ustvrdio da se 66. pukovnija nedvojbeno smatrala postrojbom Hrvatske vojske i to ne samo jer su njeni pripadnici i strojevi imali oznake HV-a, nego i zbog toga što je iz dokumentacije vidljivo da je ta postrojba dobivala logističku potporu vojnog vrha i nakon što je Rojs otišao s dužnosti.

Nakon oslobađajuće presude. Ćesić je izjavio da je cijeli proces protiv njega bio politički motiviran. Kazao je i da je tijekom višegodišnjeg kaznenog progona primao mnoge prijetnje te da ga se čak pokušalo povezati s ubojstvom odvjetničke vježbenice Ivane Hodak, čiji je otac bio odvjetnik umirovljenog generala Vladimira Zagorca.

Tvrdio je i da su mu prijetili "ljudi" tadašnjeg premijera Ive Sanadera koji se zbog nepravomoćne presude i brojnih optužbi za korupciju nalazi u remetinečkom pritvoru. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!