mjesto za top banner

ŽUPANIJSKI SUD

30. LISTOPADA 2009. 17:09h

Rijeka: Osuđena 13-člana grupa krijumčara ljudi

Suđenje

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Sudsko vijeće osudilo je Grozdanu Simonaj na četiri godine zatvora, a ostalih 12 krijumčara na kazne od dvije i pol godine do tri mjeseca.

Na Županijskome sudu u Rijeci u petak su donesene nepravomoćne presude 13-članoj skupini s Grozdanom Simonaj na čelu zbog nezakonitog prebacivanja ljudi preko državne granice.

Sudsko vijeće kojim je predsjedala sutkinja Ika Šarić osudilo je Grozdanu Simonaj na četiri godine zatvora, a još trojicu organizatora - Muju Bitićija na dvije i pol godine, Mihilla Simonaja na dvije godine i Mehdija Malokua na godinu i pol zatvora.

Ostali članovi skupine koji su prevozili ljude, držali ih u svojim stanovima ili kućama do trenutka prijevoza ili ih prevodili šumskim putovima preko državne granice osuđeni su na zatvorske kazne od godinu i pol do tri mjeseca. Trojici od njih zatvorska se kazna zamjenjuje radom za opće dobro.

Osim toga, dvojica stranih državljana - Mujo Bitići i Mihill Simonaj protjeruju se iz Hrvatske na pet godina nakon odsluženja kazne.

Presuda Županijskoga suda potvrdila je optužnicu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranoga kriminala (USKOK) po kojoj je Grozdana Simonaj organizirala skupinu u suradnji s drugim organizatorima iz BiH i Slovenije kako bi se kontinuirano iz BiH u Hrvatsku dovodile osobe s Kosova, iz Albanije i iz azijskih zemalja te ilegalno prebacivale u Sloveniju i dalje prema zapadnoeuropskim zemljama.

Naknada za prebacivanje jedne osobe bila je od 900 do 1200 eura, a taj su novac članovi skupine dijelili među sobom, utvrdilo je sudsko vijeće. U presudi stoji da je 18 puta prebačeno ukupno oko 120 osoba, i to od siječnja do travnja 2007.

Dvojica optuženika - Đoko Simonaj i Selman Sokoli oslobođeni su optužbe.

Simonaj je bio drugooptuženi, ali nije osuđen zbog nedostatka dokaza, a Sokoli je oslobođen jer je vijeće utvrdilo da nije sudjelovao u prebacivanju ljudi.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!