mjesto za top banner

16. OUJKA 2012. 16:37h

Rijeka: Obilježavanje 200. obljetnice rođenja Charlesa Dickensa

Charles Dickens

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Na inicijativu profesorice dr.sc. Sintije Čuljat s Odsjeka za anglistiku riječkog Filozofskog fakulteta, Rijeka će se nizom različitih programa priključiti svjetskoj proslavi 200. obljetnice rođenja Charlesa Dickensa, engleskog književnika. U program obilježavanja svojim je projektima uključen dio gradskih ustanova u kulturi i pojedine udruge. U organizaciji Udruge “Spum”, studenata povijesti umjetnosti, Udruge studenata akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci i prof. Čuljat, u prostoru Studentske galerije Akademije primijenjenih umjetnosti te istovremeno na Filozofskom fakultetu u Rijeci, 22. ožujka otvorit će se izložba “Svijet Charlesa Dickensa novodobne slike i uvidi”, prikaz nove vizualne interpretacije Dickensovih djela povodom ove značajne obljetnice. Članovi Udruge “Spum” radili su i na istraživanju ilustracija viktorijanskog romana, s naglaskom na Dickensova djela. Radovi će biti predstavljeni na spomenutoj izložbi, a 26. ožujka prezentirani studentima na riječkom Filozofskom fakultetu. Uz Kluboboj, natjecateljski susret dječjih čitateljskih klubova na temu Dickensa, Gradska knjižnica Rijeka organizira program "Istraži Dickensa", kada će se u mjesecu knjige, za razred u gostima, tijekom listopada i studenog četvrtkom ujutro, u Dječjem odjelu “Stribor” organizirati ciljani zadaci za istraživanje po raspoloživim izvorima i zajednička čitanja skraćenih Dickensovih djela. Obilježavanju programa priključuje se i Gradsko kazalište lutaka Rijeka predstavom “Božićna priča” prema istoimenom Dickensovu djelu, čiji je dramaturg i redatelj Darko Kovačovski iz Sofije. Premijera predstave, u kojoj će se koristiti marionete, najavljena je za 29. studenog.

 Art kino Croatia od 19. do 25. ožujka organizira ciklus "Dickens na filmu." Na inicijativu British Councila, Škola primijenjenih umjetnosti iz Rijeke organizirala je izložbu radova učenika nadahnutih književnim opusom Charlesa Dickensa, posebice djelima Oliver Twist i Božićna priča, koja je 15. ožujka otvorena u Galeriji Juraj Klović.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!