mjesto za top banner

SIVA ZONA

2. SIJENJA 2008. 14:43h

Reketarenje je 'laka' lova za mafijaše

Tekst

Danas je u Hrvatskoj najlakše posuditi novac i otvoriti kafić pa je ugostiteljstvo postalo siva zona u kojoj su česti slučajevi ucjenjivanja

Eksplozija pred kafićem ''Kum II'' u Imotskom, tek je jedna u nizu nekoliko podmetanja bombi u ugostiteljskim objektima u posljednjih godinu dana. U ovom incidentu nasreću nije bilo ljudskih žrtava, no eksplozija ručne bombe, koja se u travnju 2007., dogodila u kafiću ''Mustang'' u Otočcu život je oduzela 33-godišnjem vojniku, a dvojicu muškaraca teško ranila.

I dok je tragedija u Otočcu bila posljedica osobnih razmirica, u kafićima su eksplozije često uzrokovane i podmetanjem bombi ili fizičkim obračunavanjem s vlasnicima zbog ucjenjivanja ili reketarenja od strane sitnih mafijaša.

Poznat je tako slučaj trogirskog ugostitelja Alde Delića, kojega su nožem napala dvojica mladića, nakon što je odbio prihvatiti 'zaštitu' njegovog kafića ''Genscher'', po cijeni od 500 kuna dnevno. Reketari su, revoltirani Delićevim odbijanjem da plati reket, počeli razbijati inventar kafića, u čemu ih je Delić pokušao spriječiti. U pokušaju spašavanja vlastite imovine, Delić je dobio tri uboda nožem u leđa.

Ubrzo je na mjesto događaja stigla policija kako bi obavili očevid Kako to rade reketari

U srpnju 2007. bomba je eksplodirala u narodnjačkom klubu ''Fontana'', vlasnika Ante Radoša. U prosincu su se na zagrebačkom području dogodile dvije eksplozije u kafićima. U eksploziji na Volovčici oštećeno je više ugostiteljskih i trgovačkih objekata, a u Dubravi je bačena ručna bomba na terasu kafića ''Camel''.

 

 

 

 

 

Kafići su siva zona pogodna za sitni kriminal

Reketarenje je konkretan problem za kriminalistiku, s obzirom na nedostatak pravne države i 'naviku' neplaćanja poreza, smatra sociolog kriminalistike Renato Matić. Prema njegovom mišljenju, Hrvatska nije razvila gospodarstvo u dovoljnoj mjeri da omogući razvoj konkretne proizvodnje pa se najveći dio gospodarskih djelatnosti odvija na području trgovine i ugostiteljstva.

- U ugostiteljstvu ima puno poslova koji su u sivoj zoni pa su baš takvi poslovi na udaru. Najlakše je posuditi novac i otvoriti kafić, a upitan je i način na koji oni rade i privlače klijentelu – kaže Matić.

U kriminalnom miljeu je slično kao u državnoj hijerarhiji

Postavljanjem bombi se kao iznuđivačkom metodom koriste najčešće oni koji tek kreću s karijerom u kriminalnom miljeu, smatra Matić. Ipak, nije riječ ni o 'čistim' početnicima, to su uglavnom osobe koje imaju iskustva u kriminalu, ali se tek trebaju dokazati.

- U kriminalnom miljeu je slično kao u državnoj hijerarhiji, moraš se dokazati da si dobar, jer sumnjam da se organizirani kriminal spušta na nisku razinu i pravi štetu od 1000 kuna – rekao nam je Matić i dodao kako je mala vjerojatnost da će si 'netko tko se bavi velikim poslovima dopustiti da troši vrijeme i ulazi u probleme s policijom zbog minorne zarade'.

Iako broj ovakvog načina obračunavanja s vlasnicima kafića nije u porastu, Matić smatra kako bi nepostojanje pravne države, koje je trenutno prisutno u Hrvatskoj, kao i nepostojanje posebnih zakonskih pravila kojima bi se spriječila korupcija, mogli dovesti do toga da reketarenje postane sve češći način iznude novca.

- Zbog velike stope korupcije još uvijek je moguće nekoga potkupiti za rad kafića bez dozvole pa je siva zona vrlo dostupna i za ucjenjivanje vlasnika – zaključio je Matić. O posljednjem slučaju podmetanja bombe u kafić pročitajte OVDJE.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!