mjesto za top banner

30. SIJENJA 2013. 16:23h

Razbijena dva lanca krijumčarenja ljudi

Policija

Foto

Hrvatska
0

Tekst

U koordiniranoj međunarodnoj policijskoj akciji suzbijanja krijumčarenja ljudi na području Hrvatske razbijena su dva krijumčarska lanca i uhićeno 10 osoba za koje se sumnja da su u 17 slučajeva u Sloveniju i Mađarsku ilegalno prebacili najmanje 65 turskih državljana i pritom "zaradili" oko 37 tisuća eura.

Operativna akcija "Kaštel" dio je međunarodne akcije jučer provedene u pod okriljem Europskoga policijskog ureda (EUROPOL) u 13 europskih država u kojima je ukupno uhićeno 103 osoba. U akciji je sudjelovalo ukupno 1222 policajca.

Hrvatska policija je u akciji surađivala s kolegama iz Austrije i Slovenije, a dva razbijena krijumčarska lanca otkrivena su po prijašnjim saznanjima međimurske policije i Policijskoga nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK).

U jednom krijumčarskom lancu sudjelovalo je 10 osumnjičenih, a taj lanac su predvodili 31-godišnjak i njegov 58-godišnji otac.

Nitko od njih nije bio od ranije poznat policiji. USKOK 31-godišnjaka sumnjiči da je od sredine studenog prošle godine do sredine siječnja ove godine na području Zagreba, Čakovca i Varaždina organizirao krijumčarsku skupinu koja je preuzimala, prevozila i ilegalno prebacivala turske državljane u Sloveniju i Mađarsku u koje su uz pomoć vodiča migranti prelazili pješice ili čamcem preko rijeke Mure.

Sumnja se da su u 13 navrata prebacili veći broj migranata među kojima je bilo i nekoliko maloljetne djece, te da je organizator skupine na tome zaradio najmanje 26.500 eura.

Drugu krijumčarsku skupinu činila su trojica muškaraca koji su, kako sumnja USKOK, od kraja prosinca prošle godine u četiri navrata u Sloveniju prebacili desetero stranaca i za to primili 11.150 eura.

USKOK je protiv svih uhićenih zatražio istražni zatvor.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare u Ravnateljstvu policije rečeno je kako su stranci koje su krijumčari prebacivali u Sloveniju i Mađarsku na područje Hrvatske dolazili legalno, a potom su ovisno o njihovom broju plaćali od 500 do 1000 eura da bi ih se ilegalno prebacilo u zemlje Europske unije.

Krijumčari su dio novca dobivali na ruke prilikom prihvaćanja migranata, a ostatak putem "Western Uniona" iz Turske nakon što bi imigranti došli do krajnjeg cilja.

Načelnik Odjela organiziranog kriminaliteta Ravnateljstva policije Dean Savić ustvrdio je kako je akcija "Kaštel" potvrdila da su hrvatska policija i pravosuđe spremni za borbu protiv organiziranog kriminala i krijumčarenja ljudi. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!