mjesto za top banner

30. SVIBNJA 2012. 10:25h

Rast cijena stanova u Splitu, Osijek najpovoljniji za kupnju stana

Impresivne zgrade.

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Prema Indeksu cijena nekretnina, u svibnju 2012. u odnosu na travanj 2012. cijene nekretnina na zagrebačkom tržištu ponovno su zabilježile pad (-0,2%), iako je taj pad puno blaži nego što je bio prošli mjesec.

Na godišnjoj razini, u odnosu na svibanj 2011. tražene cijene nekretnina ostvarile su pad od 2,3%. Važno je napomenuti da nakon što je indeks bio dva mjeseca za redom bio iznad razine 2006. sada je već dva mjeseca ispod te razine.

Najpovoljniji stanovi u Sesvetama

Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u svibnju iznosi 1.713 eura/m2, što je gotovo jednako (-0,1%) u odnosu na travanj, a 4,2% niže u odnosu na svibanj 2011. godine.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, tražene cijene stanova su u gotovo svim četvrtima u Zagrebu pale, osim na Pešćenici, Novom Zagrebu i Gornjoj Dubravi gdje je došlo do porasta cijena.

Najskuplji stanovi su i dalje u gradskoj četvrti Medveščak, s prosječnom cijenom od 2.371 euro/m2, a slijede ih stanovi u gradskoj četvrti Centar s cijenom od 2.146 eura/m 2.

Najniže cijene stanova su u Sesvetama, gdje prosječna cijena u svibnju iznosi 1.181 euro/m2 te Donjoj Dubravi gdje je cijena 1.449 eura/m2.

Osijek najpovoljniji grad za kupnju stana

Dok cijene stanova u Zagrebu na godišnjoj razini padaju, cijene nekretnina na Jadranu bilježe godišnji rast od 0,8%. Na mjesečnoj razini, u odnosu na travanj cijene nekretnina na Jadranu narasle su za 0,4%.

Prosječna cijena kvadrata apartmana na Jadranu tek je nešto niža u odnosu na prošli mjesec (-0,2%), ali je na godišnjoj razini viša za 0,8%. 

Najskuplji apartmani su u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje prosječna cijena u svibnju iznosi 3.404 eura/m2 te u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje cijena iznosi 2.479 eura/m2.

S druge strane, najpovoljnije nekretnine za odmor su vikendice u Ličko-senjskoj županiji s cijenom od 1.706 eura/m2.

Prosječna tražena cijena stana na Jadranu u odnosu na travanj viša je za 0,8% i iznosi 1.721 euro/m2. U odnosu na godinu dana ranije tražena cijena stanova je niža za 2,7%.

Kada pogledamo kretanje cijena stanova u najvećim hrvatskim gradovima, cijene stanova u Splitu su u odnosu na svibanj 2011. narasle za 5,1%, dok su u Rijeci pale za 1,1%. Prosječna tražena cijena stana u Splitu u svibnju iznosi 2.444 eura/m 2, a u Rijeci znatno manje, 1.581 euro/m2. Cijene stanova u Osijeku u odnosu na prošlu godinu pale su za 2,4%.

 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!