mjesto za top banner

28. VELJAE 2012. 15:49h

Ranko Ostojić: Protiv huligana imamo zakone, treba ih napokon primijeniti

Markov trg prije dolaska prosvjednika pred Vladu 22. veljače 2011. godine

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Nacrt novog zakona nije sjajan, ali ne možemo napraviti Markov trg većim – kazao je ministar policije Ranko Ostojić na javnoj tribini koju su organizirale nevladine udruge zbog izmjena Zakona o javnom okupljanju kojim bi uz određena ograničenja i uvjete bilo dopušteno okupljanje građana na Markovu trgu. Predstavnici civilnog sektora zamjeraju da su predložene zakonske mjere apsolutne, selektivne i generalne, kažu da je prostor trga pretjerano ograničen, a da je vrijeme u kojem prosvjed mora biti prijavljen nepotrebno dugo. Dodaju i da broj osoba koje smiju prosvjedovati na Markovu trgu ne smije biti ograničen.

– Kada su rađene izmjene zakona, nitko iz MUP-a nije dvojio treba li Markov trg otvoriti građanima nego isključivo u kojoj mjeri. Riječ je o krucijalnom pitanju hoćemo li omogućiti državnim institucijama normalan rad na Markovu trgu u vrijeme mirnog prosvjeda – rekao je ministar Ostojić i dodao da teme poput broja prosvjednika i otvaranja prostora prema Ćirilometodskoj ostaju otvorene za raspravu. Sara Lalić iz Centra za mirovne studije istaknula je da se nacrt zakona bavi samo prosvjednim okupljanjima te da ih se time diskriminira u odnosu na druge vrste okupljanja. Tvrdi da za Markov trg trebaju vrijediti ista pravila kao i za sva druga mjesta.

Ministar se osvrnuo i na zahtjev čelnika Dinama da se huligane strože kažnjava.

– Postojeći su zakoni dobri, samo ih napokon treba početi primjenjivati. Ne možemo očekivati da, svaki put kada dođe do nereda na stadionima, mijenjamo zakone – kazao je Ostojić.

>>>Građani će na Markovom trgu moći prosvjedovati samo u označenom prostoru!

>>>Kozmetičke promjene: Na Markovom trgu moći će prosvjedovati tek 250 ljudi

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!