mjesto za top banner

22. LIPNJA 2012. 22:01h

Rajko Ostojić na sastanku ministara zdravstva EU

rajko ostojić

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Hrvatska dovršava svoju nacionalnu strategiju Zdravstvo 2020. koja bi u rujnu trebala biti prihvaćena u Hrvatskom saboru, a koja je uvjet da bi se moglo aplicarati za sredstva iz strukturnih fondova Europske unije, izjavio je u petak u Luxembourgu hrvatski ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Ostojić je sudjelovao kao promatrač na sastanku Vijeća za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravlje i zaštitu potrošača u Luxembourgu.

Ministar je rekao da će nacionalna strategija Zdravstvo 2020 u sljedeći četvrtak u Grožnjanu biti predstavljena javnosti, o kojoj će se u srpnju voditi javna rasprava, zatim u kolovozu bi trebala biti prihvaćena na vladi, a u rujnu u Saboru.

Ministri zdravstva zemalja članica EU-a razgovarali su u petak o programu EU-a za područje zdravstva za razdoblje 2014-2020. Cilj toga programa je poticanje inovacija u zdravstvu, povećanje održivosti zdravstvenih sustava, poboljšanje zdravstvene zaštite te zaštita od prekograničnog širenja bolesti.

Europska komisija je predložila da se za zdravstveni program EU-a u sedmogodišnjem razdoblju 2014-2020 izdvoji iznos od 446 milijuna eura, a konačna brojka ovisit će o rezultatima pregovora o Višegodišnjem proračunskom okviru za to razdbolje.

Ministri su također razgovorali i o načinu smanjenja troškova u zdravstvu s obzirom na gospodarsku recesiju. Jedan od načina u tom pravcu jest okrupnjavanje nabave, primjerice kod nabave cjepiva. Ministar Ostojić je rekao da je Hrvatska prošli tjedan započela s okrupnjavanjem nabave za neke generičke lijekove, prehrambene proizvode i energiju te da je Hrvatska po tom pitanju ispred dijela zemalja članica EU-a.

Ostojić je nakon sastanka Vijeća imao i bilateralni sastanak s povjerenikom za zaštitu potrošača i zdravlja Johnom Dallijem.

"Bio je to neformalni sastanak koji smo iskoristili za upoznavanje", rekao je Ostojić. Dodao je da je povjerenika upoznao s činjenicom da Hrvatska ima izvanredne liječnike i sestre, da prednjači u transplatacijskom programu, prva je u tranplataciji jetre i bubrega od 194 zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!