mjesto za top banner

27. PROSINCA 2011. 18:17h

Rajko Ostojić: Nisam našao kosture, ali situacija u zdravstvu je dramatična

Rajko Ostojić

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Prvi potezi koje je najavio ministar zdravlja Rajko Ostojić na konferenciji za novinare održanoj u utorak, prilikom koje je s Federalnim ministrom zdravstva BiH Rusmirom Mesihovićem potpisao memorandum o suradnji u zdravstvu, su smanjenje listi čekanja, izmjena Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji te uvođenje reda u sustav financija.

U ormaru, kaže, nije našao kosture, ali ni novac u 'kasi’.

- Situacija je dramatična! Iako podaci od siječnja do rujna ove godine pokazuju da su prihodi veći od rashoda, u stvari je riječ o igri s produljenim rokovima plaćanja - istaknuo je. Riječ je o tome da se računi za transplantacije plaćaju u 90 umjesto u 30 dana, lijekovi na recept u 180 umjesto 120 dana, a skupi lijekovi u roku od 90 umjesto ugovorenih 30 dana.

- Dospjele obveze su krajem krajem rujna iznosile 450 milijuna kuna, no ako bi se poštovali rokovi plaćanja i Zakon o fiskalnoj odgovornosti, onda bi te obveze u stvari iznosile 2,1 milijardu kuna i iznosile 50, a ne 10 posto ukupnog duga kao što je to prikazano - upozorio je Ostojić. Naglasio je je i da su bolnice dužne 3,1 milijardu kuna, od čega 500 milijuna prema zaposlenicima.

- Inzistirat ćemo na reviziji, ne zato da nekoga optužimo, već zato što želimo čisti početak - rekao je Ostojić. Osvrnuo se i na problem nove zgrade Klinike za tumore koja već godinu dana nije u uporabi zbog sukoba između Ministarstva i izvođača radova.

- Pokušat ćemo riješiti taj problem, no u ovom trenutku ne mogu o tome govoriti jer je u sve uključeno i Državno odvjetništvo. A tu je i problem s bolnicom Merkur u kojoj se već šest godina gradi centar za transplantacije- istakao je. Problem oko privatnih bolnica i poliklinika koje imaju ugovor s HZZO-om također će se, tvrdi Ostojić, naći na dnevnom redu.

- Ovo Ministarstvo neće dopustiti privatni monopol nad bilo kojom dijagnostičkom uslugom ili zahvatom - obećao je Ostojić. Već u srijedu će, kaže dalje, od ravnatelja svih bolnica zatražiti podatke o listama čekanja i razlozima njihova nastanka.

- Najčešći razlog nedostatak ugradbenog materijala odnosno leća, stentova, proteza i slično, a pošto sada ne možemo bolnicama povećati limite niti liječnicima i sestrama plaće, omogućit ćemo im zadovoljstvo na rad i to u radno vrijeme prilagođeno pacijentima što znači da će bolnice raditi i popodne - najavio je Ostojić i dodao da će se svakako raditi na "uvođenju" dnevnih bolnica za sve minimalno invazivne zahvate za koje je takav oblik liječenja dostatan.

Inače suradnja Ministarstva zdravlja s ministarstvom BiH provodit će se u 12 točaka , a ključna je suradnja u transplantacijskom programu u kojem je Hrvatska postala prva europska zemlja po broju presađenih bubrega i jetre.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!