mjesto za top banner

2. OUJKA 2012. 14:03h

Radnici bivšeg Gaja Slatine: Tužit ćemo Hrvatsku Europskom sudu!

Europski sud pravde.

Foto

Hrvatska
0

Tekst

SLATINA – Zbog neefikasne i neažurne državne administracije i politike, koje su godinama gurale pod tepih sumnjivo i gubitaško poslovanje slatinske tvrtke INPO Grupa (bivši Gaj Slatina, op.a.), 2008. godine u stečaju tvrtke više od 700 radnika završilo je na ulici. Otpušteni radnici početkom 2009. godine, posredstvom odvjetničkog ureda Željke Kupčerić-Trcović, podigli su tužbu protiv Ministarstva gospodarstva, rada  i poduzetništva RH tražeći zakonitu isplatu neisplaćenih plaća, naknada i otpremnina u iznosu većem od 80 milijuna kuna.

Radnicima dosuđeno tek 20-ak posto traženog iznosa

Nakon trogodišnje borbe za pravdu i pošteno i zakonito zarađen novac u tvrtki koju su upropastili vlasnici i menadžeri, prvih 70-ak radnika primilo je danas konačne presude Upravnog suda Republike Hrvatske koji je zauzeo stav da je ministarstvo isplatilo sva potraživanja radnicima koji su, umjesto traženog iznosa, dobili tek 20-ak posto svojih potraživanja.

Radnici: Sud  je presudom protiv nas vjerojatno štitio državni proračun

– Kada nismo mogli ostvariti svoja prava u matičnoj državi, učinit ćemo to tužbom protiv Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu. U Hrvatskoj je puno ovakvih radnika koji su prošli kao mi. Upravni sud RH svojom je presudom zanemario postojanje kolektivnog ugovora između stranaka i stao na stranu ministarstva, a ne nas obespravljenih i oštećenih građana i time vjerojatno zaštitio državni proračun od milijunskih odšteta – kažu radnici koji su danas odvjetnici Kupčerić-Trcović potpisali punomoći za zastupanje pred sudom u Strasbourgu.  

''Gazde'' se obogatili, radnici ostali bez plaća i radnih mjesta

Nastavak rada Gajevih tvornica nakon stečaja, pod imenom tvrtke Gaj FM Slatina, koja je krajem prošle godine završila u stečaju, a 300-tinjak radnika ovaj put ostavila bez više od 10 milijuna kuna neisplaćenih plaća, naknada i otpremnina, izaziva sumnju da su političari i državna administracija ponovo dopustili ''gazdama'' da se obogate na račun obespravljenih radnika koji će još jednom naplatu svojih materijalnih prava morati tražiti pred hrvatskim ili pak europskim pravosudnim institucijama.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!