mjesto za top banner

SUMMIT U MOSKVI

17. SIJENJA 2009. 14:21h

Putin je htio Europu pod nogama

Foto

Hrvatska
0

Tekst

čini se da Rusi zapravo nemaju dovoljno plina u ležištima, kaže stručnjak za plin Umičević.

Prateći današnji summit o plinu u Moskvi, Jasminko Umičević, stručnjak za plin iz londonske tvrtke Gas&Oil Consulting Ltd. i bivši zamjenik generalnog direktora INA-e, očekuje da će biti postignut i konačni dogovor Ukrajine i Rusije o puštanju plina prema Europi.

- Nema više nikakvih razloga niti obrazloženja niti Ukrajinaca niti Rusa kojima bi mogli opravdati daljnje zadržavanje plina. Otkako je počela plinska kriza, argumenti su se mijenjali od dugovanja, preko kra?e, pa tehnoloških nemogućnosti plinovoda… a na koncu je ključna ispala politika. Prije svega, Putin je htio da mu svi europski premijeri do?u pod noge, što mu, eto, ipak nije uspjelo, vidite da ni naš Polančec nije išao, a sve je to Putin napravio kako bi potvrdio svoju poziciju moćnika u Europi. Kroz ovu krizu ispunio je i svoje političke interese u Ukrajini, s ciljem da uzdrma prozapadnog Juščenka, a pojača pozicije Timošenko i Janukovića koji je čisti ruski satelit – analizira za javno.hr Umičević.

- Posebno je, me?utim, zanimljiva teza koja se već dan, dva provlači u europskim kuloarima naftnog i plinskog biznisa, a to je da se čini da Rusi zapravo nemaju dovoljno plina u svojim ležištima da zadovolje sve ugovore koje imaju. Naime, čudno je da pritisak plina u ležištima, ako su ona puna, miruje. Vi ne možete zaustaviti ležišta zbog tlakova, a sad se to ne doga?a. Zaključno će Putin ipak izgubiti jer su ovih dana aktualizirni novi dogovori i ići će u projekt Nabucco koji dovodi u Europu azerbajdžanski plin i jadransko-jonski pravac kojim preko Albanije uz jadransku obalu u Italiju i Švicarsku kreće.

 

  • Intervju: Mirna itum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu itum, proelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuilina profesorica, lanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojinice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebakog holdinga inila se kao idealna osoba za tu politiku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pria o svom ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ija je lanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dunosti.

  • Intervju: Mirna itum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vie od 6 milijuna puta!