mjesto za top banner

DILJEM HRVATSKE

27. TRAVNJA 2009. 14:14h

Pula, Varaždin, Osijek... širi se plamen bojkota

Foto

...
0

Tekst

Prosvjedima se priključio i Filozofski fakultet u Puli. O blokadi će danas odlučivati i Hrvatski studiji te Veleučilište iz Varaždina.

S početkom radnog tjedna, studentskom štrajku priključili su se i studenti Filozofskog fakulteta u Puli, Fakultet kineziologije i Prava u Splitu, a do kraja dana na plenumima će o blokadi nastave odlučivati i studenti Hrvatskih studija u Zagrebu te Veleučilište u Varaždinu. Studenti Veleučilišta u Varaždinu podupiru bojkot predavanja, no to se ne odnosi na ispitne rokove.

- Pozivamo sve studente da se odazovu bojkotu nastave do ispunjenja svih naših zahtjeva zbog boljitka svih studenata - poručuju varaždinski studenti uz napomenu kako se protive bojkotu ispitnih rokova.

- Bojkot se isključivo odnosi na predavanja i laboratorijske vježbe - tvrde varaždinski studenti.

Studentskom štrajku priključili su se i studenti Filozofskog fakulteta u Puli, Fakultet kineziologije i Prava u Splitu, a do kraja dana na plenumima će o blokadi nastave odlučivati i studenti Hrvatskih studija u Zagrebu te Veleučilište u Varaždinu
Val studentskih prosvjeda danas je zahvatio i Filozofski fakultet u Puli, čiji studenti imaju dodatne zahtjeve vezane za studentski smještaj i prehranu. Konkretne informacije znat će se nakon sjednice prorektora, rektora i pročelnika Filozofskog fakulteta u Puli. Predavanja su prekinuta jutros, a studenti, kako saznajemo prosvjeduju, ispred zgrade.

- Osim jedinstvenog zahtjeva o besplatnom školovanju, studenti će tražiti promjene u financiranju studentskog smještaja te prehrane - kazala nam je studentica Filozofskog fakulteta u Puli.

U Zagrebu se očekuje 'pobuna' Hrvatskih studija

U Zagrebu se danas očekuje i 'pobuna' na Hrvatskim studijima, a u utorak i na Fakultetu arhitekture. Status quo i dalje je na snazi u 'žarištu revolucije' odnosno Filozofskom fakultetu te na Fakultetu političkih znanosti, a o daljnjim aktivnostima odlučivat će i dalje na plenumima.

Studenti Filozofskog su najavili mogućnost formiranja zajedničkog tijela svih fakulteta kako bi se svi što bolje koordinirali.

Pedagoški i Filozofski u Osijeku blokirani

Kao i u ostalim gradovima, i u Osijeku se prosvjedima prvi priključio Filozofski fakultet, a uslijedili su i Pedagoški fakultet te studenti likovne umjetnosti s Umjetničke akademije. Na sva tri fakulteta nastava je blokirana.

Iako su bili pozvani, studenti Ekonomskog fakulteta u Osijeku danas se nisu odazvali prosvjedima. Konsenzusa među osječkim studentima Ekonomije zasad nema.

- Još ništa ne znamo, održat ćemo plenum pa ćemo odlučiti. Zapravo, nismo dobili nikakav službenu zamolbu od kolega, a samoinicijativno nismo ništa poduzimali. Do kraja dana sigurno ćemo više znati - kazao je član Studentskog zbora s osječkog Ekonomskog fakulteta.

U Rijeci aktivni prosvjedi samo na Filozofskom fakultetu

Blokada se nastavlja i na Filozofskom fakultetu u Rijeci, a iako su svojim kolegama potporu pružili i studenti riječkog Medicinskog, Pravnog, Ekonomskog fakulteta te Akademije primijenjene umjetnosti, ovi fakulteti nisu organizirali blokadu. 

Kao i na ostalim fakultetima na kojima je blokirana nastava i riječki studenti Filozofskog fakulteta svaku večer održavaju plenume na kojima se odlučuje o daljnjim akcijama.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!