mjesto za top banner

31. OUJKA 2012. 15:35h

Prvih 100 dana: Hrvatski laburisti Vladi uputili kritičku notu

Dragutin Lesar

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Nevidljiva socijaldemokracija ključni je problem ove vlasti iz koje proizlaze svi ostali, zaključili su Hrvatski Laburisti u svom priopćenju za medije povodom Prvih 100 dana Vlade. Laburisti poručuju da su za reforme spremni građani, ali Vlada nije.

U priopćenju navode kako Vlada bez odlučnih ministara ne može funkcionirati te kako su dosad primijećene samo nekoliko ozbiljnijih poteza  ministra Linića i najava potpredsjednika Vlade, Čačića.

Laburisti su protiv prodaje strateške imovine kao što je Petrokemija, CO i HPB, a Vladu prozivaju i zbog nestručnog kadra kod kojeg se vrednuje u prvom redu poslušnost, aludirajući pritom na slučaj Ferdelji. Kritika je stigla i ministra Jovanovića koji je, prema mišljenju laburista, sport podigao na razinu obrazovanja, a znanosti spustio kriterije.

Kao i Sindikati, laburisti sadašnju vlast optužuju da njihova socijaldemokracija postoji samo na papiru dok se u stvarnosti vode načelima neoliberalizma gdje se najmanje zastupaju interesi rada i radnika, a ide niz dlaku korporacijama i financijskom sektoru. Također, nezaposlenost je još uvijek gorući problem, a Hrvatska je iznad Grčke po broju mladih koji nemaju posao.

Laburisti poručuju kako im nije namjera kritizirati Vladu jer nemaju povjerenja prema njoj već zato što im je u interesu da uspije u svojim reformama kao što je dosad uspjela u naplati poreza kritičnim skupinama te pokretanje stečajeva nad tvrtkama koje godinama ne rade ništa već  samo nagomilavaju dugove. Stranka rada upozorava na još uvijek vrlo efikasnu korupciju u vrhu te na jednostranu politiku štednje koja priječi porast zaposlenosti.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!