mjesto za top banner

6. SVIBNJA 2012. 12:02h

Prva majska nedjelja u Voćinu okupila dvije tisuće malih hodočasnika

vjernici

Foto

Hrvatska
0

Tekst

 

U marijanskom svetištu u Voćinu prve svibanjske subote održano je 15. biskupijsko hodočašće osnovnoškolaca iz župa Požeške biskupije pod geslom „Evo ti Majke“. Prvo dječje hodočašće u Voćin, jedino takvo u Hrvatskoj, održano je prije 41 godinu. Posebnost ovogodišnjeg hodočašća na kojem je bilo više od dvije tisuće djece bila je u tome što se glavni dio programa odvijao prvi puta u ponovno izgrađenoj i posvećenoj crkvi Svetišta Gospe Voćinske. Hodočašće je počelo euharistijskim slavljem koje je predvodio biskup Antun Škvorčević.

U homiliji biskup je podsjetio učenike na četrdesetgodišnje okupljanje djece na hodočašćima u Voćinu, na teška stradanja voćinske crkve i vjernika u domovinskom ratu na koje podsjeća podignuti spomenik pokraj ulaza u crkvu, na pobjedu po zagovoru Isusove Majke o kojoj svjedoči prelijepa nova voćinska crkva, o njihovoj duši punoj odanosti, zahvalnosti i vjernosti koju su došli iskazati prema Isusu i njegovoj Majci. Pozvao je djecu da po ovom hodočašću otvorena i radosna srca ponovno prihvate Mariju za svoju Majku te s njome povjere svoje živote Isusu pobjedniku nad smrću. Preporučio je djecu i njihove obitelji Isusovoj Majci kako bi u suvremenim lutanjima ostali na Isusovu putu.  

Nakon odmora u parku nekadašnjeg voćinskog dvorca započelo je završno natjecanje iz vjeronaučnog znanja u kojem su sudjelovali pobjednici na dekanatskim natjecanjima. Prvo mjesto osvojila je skupina iz Župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije iz Nove Gradiške, drugo vjeroučenici iz Lipovljana a treće iz Župe sv. Terezije Avilske u Požegi. Potom su slijedila natjecanja u različitim sportskim disciplinama, među kojima je bio nogomet, graničar, potezanje užeta, skakanje u vreći i druge. Najbolji u nogometu bili su vjeroučenici iz Velike, u graničaru iz Pleternice, a u potezanju užeta dječaci iz Kutjeva te djevojčice iz Lipika. Denis Müller i Ena Valentić iz Nove Gradiške pobijedili su u igri skakanja u vreći, a Martin Jurkić iz Daruvara u nošenju stolnoteniske loptice u žlici. Svi pobjednici su nagrađeni prigodnim darovima.


Među onima koji su prvi puta bili na dječjem hodočašću je i devetogodišnja Marta Štimac iz požeške župe sv. Terezije Avilske.

– Jako mi je ovdje lijepo. Posebno sam molila za svoju pokojnu baku da joj bude lijepo u nebu – kazala je Marta. Među najmlađim hodočasnicima bila je Klara Černušak iz Požege kojoj je tek 14 mjeseci, a s kojom je osim mame Jasne i oca Roberta bilo i sedmero njezinih starijih sestara i braće.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!