mjesto za top banner

11. TRAVNJA 2012. 20:15h

Prosvjed na Prokurativama: Ova vlast ne zna voditi državu! Moraju otići!

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Paljenjem četrdeset svijeća za Adriachem, Salonit, Jadrankamen, Trimot, Imotu, Ciglanu Sinj, Uzor, Monter i druge dalmatinske tvrtke u organizaciji HUS-a počeo je radnički prosvjed na Prokurativama, na kojemu se okupilo oko tisuću ljudi.

– Nije ovo prosvjed protiv Vlade koja je 100 dana na vlasti. Za katastrofalan položaj radnika krive su sve hrvatske vlade, a Split se nalazi na prvom mjestu po broju nezaposlenih i plaće su 14 posto niže od hrvatskog prosjeka – rekao je Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a. Pozvao je Vladu da problem Jadrankamena riješi tako što će koncesiju za eksploataciju kamena oduzeti Brunu Orešaru i dati radnicima.

– Ako to ne učine, isti su kao i njihovi prethodnici, leglo kriminala – rekao je Matijašević i pozvao glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da se obračuna s kriminalom. Pozvao je ministra pravosuđa da Ivu Jukića, stečajnog upravitelja Adriachema, skine s popisa stečajnih upravitelja s obzirom na to da se protiv njega vodi kazneni postupak za gospodarski kriminal dok je bio stečajni upravitelj Pomgrada. Govoreći o privatizaciji Brodosplita, poručio je:

– Ako Brodosplit dođe u poteškoće, draga moja Vlado, uzet ćeš ga i upravljat ćeš njime.

Njegovi prethodnici u svojoj su retorici bili dosta oštriji.

– Ova vlast mora otići jer ne zna voditi ovu državu! Dosta je Čačiću bilo zadovoljstva na otkazima radnika – poručio je Zvonko Šegvić iz Brodosplita.

– U prvih 100 dana ništa nismo vidjeli, osim što su nas uredno ponižavali i vrijeđali –  rekao je Jozo Marić, sindikalni povjerenik za Dalmaciju.

Aktualni premijer i ministri, kao i njihovi prethodnici, s govornice su nazvani i crvima.

– Jutros smo po mjestu ganjali stečajnog upravitelja – obavijestio je nazočne Tonči Drpić iz Jadrankamena. Pozvao je radnike iz ostalih dijelova Hrvatske da se ujedine.

Novi veliki prosvjed u Splitu najavljen je za 1. svibnja na rivi. Nakon toga HUS će prikupljati potpise da bi se olakšalo sazivanje referenduma kako bismo mogli odlučivati izravno o važnim pitanjima, poput Slovenaca i Švicaraca.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!