mjesto za top banner

3. SRPNJA 2015. 10:51h

PROSVJED NA MARKOVOM TRGU Sabor zatražio stanku zbog Udruge Franak

Foto

Hrvatska
0

Tekst

U petak je na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića započeo još jedan prosvjed Udruge Franak, a prosvjednici traže osnivanje istražnog povjerenstva za slučaj 'Franak', zakon o ukidanju valutne klauzule u postojećim kreditima u švicarskim francima te moratorij na ovrhe i deložacije do donošenja zakonske regulative.
 
Okupljanje prosvjednika, koji nose transparente s porukama "Stop dužničkom ropstvu" i slično, počelo je u 9,20 sati na Trgu bana Josipa Jelačića, a na samom početku prosvjeda okupilo se nekoliko desetaka ljudi. Povorka potom, uz policijsko osiguranje, kreće prema Markovu trgu.
 
Prema riječima organizatora, prosvjed je od izuzetne važnosti za zadužene u švicarskim francima, ali i za ostale gra?ane koji su nezadovoljni općim stanjem u državi.
 
Marijan Petruša, jedan od organizatora skupa iz Udruge Franak, kaže kako na Markovom trgu očekuje oko 1500 prosvjednika.
 
"Ovaj smo prosvjed organizirali da vidimo o čemu to Vlada i banke pregovaraju, a nas su ostavili po strani i mi ništa ne znamo o tim pregovorima. Mi prije svega tražimo da se promijeni Zakon o potrošačkom kreditiranju i da banke postupe po presudi Vrhovnog suda, odnosno da nam vrate preplaćene kamate i umanje glavnicu. Osobno sam svojevremeno digao mali kredit u švicarcima, a banka mi, prema mojim proračunima, mora vratiti preplaćenih 170.000 kuna", kaže Petruša.
 
Prosvjed će, po njegovim riječima, uz nekoliko govornika, trajati otprilike do podneva.
 
U Saboru stanka zbog prosvjeda Udruge Franak
 
Sabor je i u petak zasjedanje počeo stankom na zahtjev nekoliko klubova, koji se žele očitovati o najavljenom prosvjedu udruge Franak na Markovu trgu.
 
Udruga Franak danas prosvjeduje na Markovom trgu zbog, kako navode, pasivnosti institucija u rješavanju problema dužnika kredita u švicarskim francima koji traje već gotovo pola godine.
 
"Vis a vis nepogode koja je zadesila te ljude, kao i ljude koji su dobili kredite od Reiffeisen zadruga, tražim stanku", rekao je nezavisni Damr Kajin, na poečtku zasjedanja.
 
Njegovu zahtjevu pridružili su se klubovi HDZ-a i HNS-a te nezavisni Branko Vukšić.
 
HDSSB-ov Boro Grubišić stanku je zatražio zbog preseljenja HRT-ova dopisništva u Osijeku.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!