mjesto za top banner

HRVATSKI DUHANI

1. PROSINCA 2008. 13:23h

Proizvođači duhana imaju velike štete zbog tuče

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Kako bi se ublažili problemi, povećana je zaštitna otkupna cijena i udvostručena naknada za kvalitetu i sređenost duhana na otkupu.

S otkupljenih 8 843 tona, što je za oko 250 tona više nego prošle godine, u Podravini i Slavoniji završen je otkup duhana tipa svijetla virginija, a do 10. prosinca završit će se i otkup oko 900 tona duhana tipa burly.

Ovogodišnji urod duhana je za oko 1000 tona manji od očekivanog. Naime, proizvođači duhana pretrpjeli su ove godine velike štete od tuče, koje su procijenjene na 28 milijuna kuna. Tako je umjesto očekivanog ukupnog uroda od oko 10.700 tona duhana, ostvaren urod od 9.700 tona. U Hrvatskim duhanima ipak su zadovoljni s ukupnim rezultatima ovogodišnje proizvodnje, kako kažu, zbog visoke kvalitete i prosječnog uroda od 2,2 tone duhana po hektaru.

Kako bi se donekle ublažile posljedice visokog rasta troškova u primarnoj proizvodnji duhana, tvrtka je ove godine povećala svoju zaštitnu otkupnu cijenu i udvostručila naknadu za kvalitetu i sređenost duhana na otkupu.

U Hrvatskim duhanima pripremaju niz mjera kojima će se nastojati pomoći proizvođačima kojima je tuča ove godine uništila duhan u polju, jer će iz osiguranja samo pokriti troškove proizvodnje. U pripremi je program reprogramiranja njihovih dugova, a dio članova obitelji zaposlit će se na određeno vrijeme u pogonima za obradu duhana.

- Naša zaštitna cijena za duhan ovogodišnjeg roda iznosila je u prosjeku 8,80 kuna za kilogram duhana, a lani je bila 8,59 kuna, što znači da smo ovogodišnju zaštitnu cijenu povećali za 31 lipu po kilogramu duhana zbog strukture otkupljenih klasa. Uz to, Hrvatski duhani ove godine isplatit će i prosječno jednu kunu za kilogram duhana kao naknadu za sređenost duhana na otkupu, što je dvostruko više nego u prošloj godini. To je za nas u Hrvatskim duhanima dodatni trošak od 8,8 milijuna kuna - kaže predsjednik Uprave Hrvatskih duhana, dipl. ing. Mirko Boić.

Boić dodaje, kako je ove godine na sirovinskom području Podravine i Slavonije proizveden duhan iznimne kvalitete zahvaljujući primjeni pune tehnologije u primarnoj proizvodnji duhana i da nije bilo tuče ovogodišnji prosječni urod iznosio bi 2,5 do 2,6 tona po hektaru, što bi proizvođačima osiguralo i veći prihod i zadržalo profitabilnost unatoč visokom rastu troškova proizvodnje.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!