mjesto za top banner

21. OUJKA 2012. 08:28h

Privredna komora Srbije otvara svoj ured u Zagrebu

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Privredna komora Srbije otvorit će prvog travnja svoj ured u Zagrebu, čemu su izašli u susret višegodišnjim traženjima gospodarstvenika našeg istočnog susjeda za predstavništvom u Hrvatskoj. Odluku o otvaranju ureda u Zagrebu donio je  Upravni odbor te Skupština Privredne komore Srbije, iz koje su za Večernji list potvrdili početak rada svoga predstavništva na kojeg se dugo čekalo u gradu podno Sljemena, napose i radi konačnog otvaranja hrvatskog tržišta gospodarstvenicima te države.

Prvi direktor ureda bit će Drenislav Žekić, novinar i konzultant, a tu će dužnost obnašati dvije godine.
Povog otvaranju ureda, koji će svečano početi s radom drugog travnja, leži u činjenici da je obujam međusobne razmjene između Srbije i Hrvatske porastao sedam puta u proteklih nekoliko godina.

Prošle godine, prema Državnom zavodu za statistiku, trgovinska razmjena između dvije države je iznosila 829 milijuna dolara što je za 8 posto više u odnosu na 2010. godini. Izvoz Hrvatske u Srbiju je iznosio 479, 1 milijun dolara što je u odnosu na 2010. godinu porast od 3,4 posto, dok je uvoz povećan za 14, 8 posto i iznosio je 350,2 milijuna dolara.

Hrvatska u robnoj razmjeni sa Srbijom bilježi suficitu iznosu od 129 milijuna američkih dolara.

Inače, Hrvatska gospodarska komora već deset godina ima ured u Beogradu, a procjenjuje se kako dvjestotinjak hrvatskih tvrtki posluje na tržištu nama istočnog susjeda, dok kod nas posluje tri puta manje tvrtki iz Srbije.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!