mjesto za top banner

1. TRAVNJA 2013. 11:17h

PRIPREMNA FAZA Od danas vize za turiste koji nisu iz EU

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Prihvaćanjem viznog režima EU-a i slijedom Uredbe hrvatske Vlade, od 1. travnja ove godine u Hrvatskoj se prema svim turistima iz zemalja nečlanica EU-a počinje provoditi klasični vizni režim te će im za ulazak u Hrvatsku biti potrebna viza, čime se prema najavama iz turističkog sektora može pojaviti problem dolazaka turista iz pojedinih zemalja, posebno Rusije, Ukrajine i Turske iz kojih je u zadnjih nekoliko godina zabilježeno povećanje turističkog prometa.

Kako bi se umanjio taj problem i omogućio nastavak dobrog prometa iz tih zemalja, Ministarstvo turizma je zadnjih nekoliko mjeseci u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova (MVEP) te ostalim institucijama i strukovnim udrugama radilo na iznalaženju mogućnosti za pojednostavljenje dobivanja viza.

Novi ministar turizma Darko Lorencin najavio je kako će se natječajem izabrati agencije koje će na tim tržištima prikupljati potrebne dokumente za izdavanje hrvatskih viza te na taj način ubrzati procedure, kao i da je MVEP već uputilo više osoba u te zemlje zbog pripreme. Komentirajući kako je važno uskladiti se s viznim režimom EU-a, ministar je kazao i da 'vizne' novosti kriju malo neizvjesnosti, ali i da vjeruje da će to biti riješeno na najbolji mogući način.

Me?u svim tržištima čijim će turistima trebati vize za Hrvatsku rusko je jedno od važnijih za hrvatski turizam s obzirom na broj dolazaka i noćenja njihovih turista, pa je za to tržište još ranije najavljeno da će se vize za Hrvatsku izdavati u najviše pet dana od primitka zahtjeva, uz mogućnost višekratnih viza, a pristojba za vizu iznosit će 35 eura. Iz MVEP-a su izvijestili da od 1. travnja ove godine i hrvatski državljani moraju imati vizu za ulazak u Tursku koja se može ishoditi na graničnom prijelazu ili u diplomatsko konzularnim uredima Republike Turske.

(Hina)

 

  • Intervju: Mirna itum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu itum, proelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuilina profesorica, lanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojinice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebakog holdinga inila se kao idealna osoba za tu politiku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pria o svom ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ija je lanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dunosti.

  • Intervju: Mirna itum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vie od 6 milijuna puta!