mjesto za top banner

4. KOLOVOZA 2012. 12:01h

Pripreme za sutrašnju proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

Oznaka Hrvatske vojske na vozilu

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Proslavom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana branitelja Hrvatska će se sutra prisjetiti vojno-redarstvene akcije Oluja u kojoj je prije 17 godina oslobođen Knin i najveći dio zaposjednutoga hrvatskog teritorija.

Akcija Oluja započela je na današnji dan 1995. godine u 5 sati ujutro te najavila kraj petogodišnje srpske okupacije koja je počela u ljeto 1990. godine blokadom hrvatskih prometnica, a s vremenom je prerasla u zvjerske napade na hrvatske gradove i sela te ubijanje i protjerivanje nesrpskog stanovništva, u čemu je lokalnim Srbima pomagala i JNA.

Toga 4. kolovoza Hrvatska vojska i policija oslobodile su Sveti Rok nedaleko Knina koji se našao u njihovu okruženju, a oslobođeno je i više gradova i sela na širem okupiranom području.

U ranim večernjim satima toga dana hrvatska i međunarodna javnost upoznati su da akcija teče prema planu, čemu je prethodio i poziv prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana građanima srpske nacionalnosti da ostanu u svojim kućama.

Točno u podne u subotu 5. kolovoza na kninskoj se tvrđavi zavijorila dvadesetmetarska hrvatska zastava što je označilo oslobađanje Knina kao središta i simbola srpske pobune.

Tada su oslobođeni i Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrlika, Primišlje kraj Slunja te više prometnica, a oslobođena je i Dubica te su hrvatske snage došle na međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH.

Idući dan, 6. kolovoza, hrvatske su snage oslobodile Plaško, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenicu, Slunj i Plitvice, a već 7. kolovoza tadašnji hrvatski ministar obrane Gojko Šušak objavio je završetak akcije Oluja u bivšim sektorima sjever i jug.

Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, odnosno gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u Bosni i Hercegovini te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

U Oluji su poginula 174 hrvatska vojnika i redarstvenika, a više od 1400 ih je ranjeno.

U znak zahvale hrvatskim braniteljima se od 2008. godine uz državni blagdan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza slavi i kao Dan hrvatskih branitelja.

Središnja svečanost i ove će se godine održati u Kninu, a obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja počinje već danas u kasnim popodnevnim satima humanitarnom utakmicom "Hrvatsko srce za Knin" između Veterana IV. i VII. gardijske brigade te Vatrenih i glazbenih zvijezda (CRO UNUM) koja će se održati na stadionu NK "Dinara".

Navečer će se u Crkvi sv. Barbare na Kninskoj tvrđavi služiti misa za branitelje, a u 20,30 sati najavljen je svečani prijem hrvatskog predsjednika Ive Josipovića te ministara obrane Ante Kotromanovića, unutarnjih poslova Rajka Ostojića i branitelja Predraga Matića kao i sudionika "Oluje".

Sutra ujutro svečanost se nastavlja prezentacijom štandova braniteljskih udruga te budnicom kninskim ulicama kao i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Spomenika Hrvatske pobjede Oluja '95.

Svečanost podizanja državne zastave na Kninskoj tvrđavi počet će u 9,30 sati, a uslijedit će mimohod pripadnika Oružanih snaga, policije i braniteljskih udruga.

Središnja svečanost počinje nešto prije 11 sati i trajat će cijeli dan, a u 12,30 sati vojni biskup Juraj Jezerinac služit će misno slavlje u crkvi Gospe velikoga hrvatskog krsnog zavjeta.

Svečanost završava u večernjim satima svečanim koncertom orkestra HRT-a i koncertom klape "Intrade". (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!