mjesto za top banner

21. LIPNJA 2012. 08:23h

Presuda Čačiću za prometnu nesreću u Mađarskoj - 29. lipnja!

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Na Županijskom sudu u Kaposvaru završilo je suđenje potpredsjedniku hrvatske vlade Radimiru Čačiću zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su 2010. život izgubile dvije osobe, a završne riječi obrane i tužiteljstva zakazane su za 29. lipnja kada će se objaviti i nepravomoćna presuda.

Čačić je novinarima kratko nakon izlaska iz sudnice rekao kako ne očekuje ništa. "To nije na meni. Sud će presuditi", kazao je nakon dvosatnog ročišta na kojemu su ponovo saslušana dvojica prometnih vještaka koji su se ranije sporili je li Čačić vozio prebrzo i neprilagođeno uvjetima na cesti kada se prije dvije godine sudario na autocesti Nagykanisza – Budimpešta.

Vještak Zoltan Lovasz ponovio je da je Čačić vozio prebrzo, između 140 i 150 kilometara na sat, uz mogućnost pogreške od 10 do 15 posto, što bi u konačnici značilo da je vozio između 125 i 165 kilometara na sat.

Lovsz je tako potvrdio svoje ranije mišljenje da je za nesreću u prvom redu kriva neprilagođena brzina, što Čačić od početka postupka negira tvrdeći da je vozio 125 kilometara na sat, odnosno sporije od dopuštenih 130 kilometar na sat i da je neposredno prije udara na cesti uletio u oblak magle.

Vještak Mihaly Rektor, koji je ranije ustvrdio da Čačić nije vozio prebrzo te da je smrt dvoje putnika u škodi fabije izazvao naknadni udar u ogradu autoceste, na današnjem je ročištu to ponovio.

Proučavajući stručnu literaturu, bez pregleda automobila, zaključio da je Čačić vozio 135 kilometara na sat te kako nema mogućnosti pogreške u njegovom zaključku.

Oba vještaka složila su se da je automobil škoda fabija na koji je naletio Čačić vozio 40 kilometara sporije.

Vještak Rektor je kazao kako u trenutku sudara osim vozačice, u škodi putnici nisu bili vezani, a po načinu kako se otvorio zračni jastuk u Čačićevom chrysleru ustvrdio je da nije bila prevelika brzina. Dodao je da je chrysler nakon sudara usporio na 120 kilometara na sat, a škoda ubrzala na 100 do 120 te je udarila u ogradu, što je, po njegovom mišljenju, bilo kobno.

Na upit sutkinje je li sudar automobila prouzročio ozljede kod putnika u Škodi, Rektor je ponovio da nije već da su iz uzrokovali kasniji udar i ispadanje putnika iz automobila.

Čačić je na kraju na upit tužiteljstva odgovorio da je na dan nesreće imao slobodan dan, da nije bio u nikakvoj žurbi niti je imao ikakav satanak te da je išao u grad Zalaegerszeg raspitati se o kupnji uređaja koji proizvodi kristalne skulpture. S obzirom na rutu kojom se vozio rekao je da se nije izgubio već samo nije vodio računa da stigne kraćim putem.

Prvi potpredsjednik hrvatske vlade je nakon ročišta ocijenio kako su oba vještaka bila korektna i utvrdila da se ne može elektroničkim modelom dati potpunu preciznost brzine.

Čačić se na sudu pojavio u pratnji svog hrvatskog odvjetnika Čede Prodanovića, a u sudnici je i vozačica Katalin Liptak na koju je svojim chryslerom 300C Čačić naletio u siječnju 2010. Od posljedica nesreće smrtno su stradali njezina 81-godišnja majka Imrene Antal i 60-godišnji suprug Gyorgy Liptak. Nesreću je u škodi preživjela i Zoltanne Hitter.

Suđenje prati velik broj novinara i fotoreportera iz Hrvatske te lokalnih mađarskih medija iz kojih procjenjuju da bi od prvostupanjske presude do pravomoćnosti moglo proći od godine do dvije. Čačić je svojevremeno rekao kako će se iz politike povući ako osuda bude bila bezuvjetna, a jučer je izjavio kako se "zbog nesreća ne odlazi, ako su nesreće". "Ako postoji odgovornost, onda se odlazi", kazao je Čačić. (Hina)

Čačić: Nisam ja tražio odgodu ročišta nego sutkinja

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!