mjesto za top banner

WALL STREET

13. SIJEŔNJA 2010. 10:19h

Prekinut šestodnevni uspon S&P 500 indeksa

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Dow Jones indeks oslabio je 0,34 posto, na 10.627 bodova, dok je S&P 500 indeks pao 0,94 posto, na 1.136 bodova.

U utorak su na Wall Streetu cijene dionica pale, ─Źime je prekinut ┬Üestodnevni uspon S&P 500 indeksa, jer su ulaga─Źi zabrinuti zbog najave uvo─Ĺenja novog nameta bankama i lo┬Üeg po─Źetka sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones indeks oslabio je 0,34 posto, na 10.627 bodova, dok je S&P 500 indeks pao 0,94 posto, na 1.136 bodova. Nasdaq indeks potonuo je, pak, 1,30 posto, na 2.282 boda.

-.-AFP-.-Wall Street
Wall Street
Photo javno165  
Pod najve─çim je pritiskom u utorak bio financijski sektor, nakon vijesti da u sklopu novog prora─Źuna ameri─Źka vlada namjerava uvesti porez na financijske usluge kako bi pokrila gubitke iz programa za sanaciju banaka (TARP), koji dose┬×u 120 milijardi dolara.

To bi moglo izazvati pad dobiti banaka i naru┬Üiti oporavak bankarskog sektora od financijske krize. Stoga je KBW indeks tog sektora ju─Źer potonuo gotovo 2 posto, pri ─Źemu su cijene dionica Bank of America i Citigroupa pale vi┬Üe od 3, a JPMorgana 2,3 posto.

Me─Ĺu najve─çim je gubitnicama u utorak bila i dionica Alcoe, s padom cijene za vi┬Üe od 11 posto, jer su ulaga─Źe razo─Źarali kvartalni poslovni rezultati tog aluminijskog diva.

Ulje na vatru dolio je Chevron upozorenjem da ─çe njegovi poslovni rezultati u ─Źetvrtom lanjskom tromjese─Źju biti znatno slabiji nego u prethodnom kvartalu.

Kineska sredi┬Ünja banka po─Źinje zao┬Ütravati monetarno-kreditnu politiku

To je lo┬Üe utjecalo na raspolo┬×enje jer su se ulaga─Źi nadali da ─çe sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata po─Źeti pozitivnije, ┬Üto bi opravdalo najvi┬Üe razine cijena dionica u posljednjih 15 mjeseci.

Me─Ĺu najve─çim je gubitnicama u utorak bila i dionica Alcoe, s padom cijene za vi┬Üe od 11 posto, jer su ulaga─Źe razo─Źarali kvartalni poslovni rezultati tog aluminijskog diva.
Ulaga─Źe je pokolebala i vijest da kineska sredi┬Ünja banka po─Źinje zao┬Ütravati monetarno-kreditnu politiku kako bi sprije─Źila 'pregrijavanje' tre─çeg po veli─Źini svjetskog gospodarstva i o┬×ivljavanje inflacije.

Kako je Kina veliki uvoznih sirovina, ta je vijest izazvala o┬Ütar pad cijene nafte i metala. Terminska cijena nafte potonula je ─Źak 1,7 dolara, na 80,80 dolara po barelu, dok se jo┬Ü u ponedjeljak kretala iznad 84 dolara.

Zbog toga su oštro pale cijene dionica u rudarskom sektoru, pa je S&P indeks tog sektora zaronio 2 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica ju─Źer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,7 posto, na 5.498 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,61 posto, na 5.943 boda. Pari┬Üki CAC indeks pao je, pak, 1,06 posto, na 4.000 bodova.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!