mjesto za top banner

RUSKO-UKRAJINSKI SPOR

16. SIJENJA 2009. 16:43h

Prekid isporuke plina smanjio europske zalihe

Plinsko postrojenje u ukrajinskom selu Boyarka kraj Kijeva

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Trenutno stanje zaliha u zapadnoj Europi je normalno, budući da je njihova izvorna svrha skladištenje plina tijekom ljeta.

Prekid isporuke ruskog plina reducirao je zalihe tog energenta u zapadnoj Europi, pokazali su u petak objavljeni podaci organizacije te industrije Gas Storage Europe (GSE).

Prema podacima te organizacije, njemačke zalihe, uskladištene većim dijelom u dubokim slojevima poroznih stijena, u ponedjeljak su bile popunjene 59 posto.

Talijanske su zalihe na nešto višoj razini, od 66,5 posto, dok su takozvane Baumgartenske zalihe, iz kojih se opskrbljuju Austrija, češka, Slovačka i Ma?arska, na 69 posto popunjenosti, ističe GSE.

Reuters-.--.-Plinovod u selu Boyarka kraj Kijeva
Plinovod u selu Boyarka kraj Kijeva
Photo javno100  
Gotovo trotjedni rusko-ukrajinski spor doveo je do prekida isporuka ruskog plina preko susjedne Ukrajine ali su plinovodi preko Bjelorusije i dalje otvoreni. Najteže je pogo?ena Bugarska, budući da nema mogućnost priključka na sjeverne ili zapadne transportne rute.

Nadoknada iz drugih plinskih polja

Trenutno stanje zaliha u zapadnoj Europi je normalno, budući da je njihova izvorna svrha skladištenje plina tijekom ljeta, u razdoblju niske potražnje, i potrošnja u zimi, kada plinovodi rade punim kapacitetom.

Sredinom prosinca, prosječna stopa popunjenosti 46 njemačkih skladišta iznosila je 78 posto. Njihov je kapacitet 20 milijardi prostornih metara plina, što je jednako četvrtini ukupne potrošnje te zemlje u 2007.

GSE predstavlja 31 tvrtku za pohranu plina i objavljuje podatke na tjednoj razini, na temelju podataka koje mu dostavljaju članice.

Njemačko savezno udruženje energetske industrije i vodoprivrede BDEW odbilo je komentirati podatke ali je priopćilo kako njemački potrošači nemaju razloga za zabrinutost.

Prema riječima glasnogovornika BDEW-a, redukcije opskrbe ruskim plinom nadokna?uju se povećanim isporukama iz drugih plinskih polja i povećanom količinom isporuka kroz Bjelorusiju.

 

  • Intervju: Mirna itum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu itum, proelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuilina profesorica, lanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojinice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebakog holdinga inila se kao idealna osoba za tu politiku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pria o svom ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ija je lanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dunosti.

  • Intervju: Mirna itum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vie od 6 milijuna puta!