mjesto za top banner

12. LIPNJA 2012. 22:57h

Predsjedništvo HDZ-a smijenilo Kosor i Šeksa

Jadranka Kosor i  Vladimir Šeks

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Predsjedništvo HDZ-a na sinoćnjoj je sjednici donijelo odluku o smjeni potpredsjednika Hrvatskog sabora Jadranke Kosor i Vladimira Šeksa, a umjesto njih predloženi su Tomislav Čuljak i akademik Željko Reiner.

„Odluka je bila jednoglasna uz dva suzdržana glasa da se ide na promjenu i 'refresh' na mjestima potpredsjednika Sabora, a Klubu zastupnika HDZ-a sutra će biti predloženi Tomislav Čuljak i akademik Željko Reiner“, izjavio je novinarima, nakon sjednice Predsjedništva, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Upitan o tome koji su glavni argumenti koji su presudili za to da Kosor i Šeks trebaju otići, odgovorio je kako je „tu bilo pitanje i izbornoga poraza i činjenice da se nije ponudila ostavka kao neki moralni čin. Dugo se raspravljalo, stavljalo se na stol sve ono što je bilo dobro u radu i sve ono što nije bilo dobro, međutim pošto stranka ulazi u novi zamah, a konsolidacija stranke je evidentna, potrebno je na nekim mjestima napraviti osvježenja.“

Napomenuo je i kako će se voditi računa da se bivšu predsjednicu stranke i Vladimira Šeksa koji je, kako je kazao, u temeljima stranke, na niti jedan način ne obezvrijedi i ponizi.

Bit će im ponuđena neka druga rješenja, u smislu vođenja nekih odbora i statusno neće biti degradirani, naglasio je Karamarko.

Na pitanje kada će prijedlozi o smjeni Kosor-Šeks biti na dnevnom redu Sabora Karamarko je rekao kako to očekuje vjerojatno u petak.

Također je rekao i kako se ne boji da će izgubiti dio onih zastupnika koji su bili skloni Jadranki Kosor i Vladimiru Šeksu, naglasivši kako je u tijeku konsolidacija stranke, a pohvalio se i kako je u Osijeku zadnjih dana u HDZ ušlo 80 novih članova.

Karamarko je potvrdio i kako su danas na Predsjedništvu u imali i prezentaciju odvjetnika koji zastupaju HDZ u slučaju Fimi medija.

Članovima Predsjedništva je prezentirano trenutno stanje tog predmeta kako bi se možda, kazao je, već na idućoj sjednici Predsjedništva moglo dogovoriti što dalje.

„ Postoji opcija nagodbe s Državnim odvjetništvom i vidjet ćemo koje bi to bile kondicije i uvijeti, a postoji i opcija da se i dalje borimo do kraja, no moram priznati da nama dugotrajno razvlačenje stranke na optuženičkoj klupi ne odgovara“, rekao je Karamarko izrazivši uvjerenje kako će sigurno naći neko dobro rješenje.

„Nema kolektivne stranačke odgovornosti, a pojedinci koji su počinili kriminal neka odgovaraju“ poručio je predsjednik HDZ-a.

HDZ ne može biti na optuženičkoj klupi, može se u jednom dijelu priznati odgovornost pravne osobe ali ne i krivica, rekao je Karamarko dodavši kako HDZ nije kolektivno nikog pljačkao niti je radio malverzacije.

Karamarko nije htio novinarima precizirati koliko ih koštaju odvjetnici, no rekao je da koliko god da koštaju, uvijek je puno, a nije htio niti konkretno govoriti o tome hoće li mijenjati ugovor s odvjetnicima. „To ovisi o tome koje ćemo korake dalje poduzeti i u kojem ćemo smjeru dalje krenuti“, kazao je.

Upitan o ponašanju članica HDZ-a koje su na utakmici Hrvatska-Irska u Poljskoj bile među navijačima u toplesu Karamarko je odgovorio: „Ja sam toliko oduševljen igrom naše reprezentacije da me ničija više igra ne može impresionirati na tom stadionu!“ (Hina)


 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!