mjesto za top banner

23. KOLOVOZA 2015. 21:43h

Predsjednica: Veliki je gušt biti danas u Barbanu gdje se slavi zajedništvo

Foto

Predsjednica i P ...
0

Tekst

 Danas slavimo zajedništvo potrebno da prevladamo naše probleme, poručila je u nedjelju predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović na ovogodišnjoj 40. tradicionalnoj Trci na prstenac u istarskom Barbanu, na kojoj je pobijedio Nandi Radola iz mjesta Hrboki.

Ovogodišnjoj barbanskoj viteškoj priredbi uz predsjednicu je nazočio i premijer Zoran Milanović, a me?u uzvanicima su bili i bivši hrvatski predsjednici Ivo Josipović i Stjepan Mesić.

Predsjednica Grabar Kitarović istaknula je kako je ova manifestacija donijela veliki ugled ovoj istarskoj općini i ucrtala je na kartu mjesta s prepoznatljivim manifestacijama, rekavši kako je "veliki gušt biti danas u Barbanu gdje se slavi zajedništvo".

"Danas slavimo zajedništvo. Tu su i Sinjani, povezali smo Barban i Sinj, ali i cijelu našu domovinu u tom zajedništvu koje nam je potrebno kako bismo prevladali probleme s kojima se danas suočavamo", poručila je. Dodala je kako i Trka na prstenac svjedoči o važnosti zajedništva, o njegovanju tradicije, kao vrijedan podsjetnik i simboličan izraz zavičajne i domoljubne barbanštine te cijele istre.

Grabar Kitarović kazala je kako je zadnjih godina ta viteška igra izašla iz istarskih okvira te postala nacionalni povjesni kulturni i turistički brend, čemu je pridonijelo prijateljstvo i suradnja izme?u općine Barban i grada Sinja, čime se "znakovito izražava jedinstvo našeg kulturnog prostora".

"Istra je svojom tradicijom i baštinom osobit biser u muzaiku raznolikosti naše kulture" - zaključila je predsjednica Grabar Kitarović.

Slavodobitnik Trke na prestenac Nandi Radola je u tri trke osvojio ukupno šest i pol bodova s dvije pogo?ene sride, osvojivši brojne nagrade i ček u iznosu od 30 tisuća kuna.

Izrazio je zadovoljstvo pobjedom, istaknuvši kako se za nju pripremao više od mjesec dana. "Još nisam svjestan uspjeha, ali svakako ga želim dobro proslaviti", poručio je Radola.

Vie pogledajte u fotogaleriji Predsjednica i Premijer na Trci na prstenac

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!