mjesto za top banner

25. KOLOVOZA 2015. 13:43h

Predsjednica: Inicijativa Za dom spremni je neozbiljna i neprihvatljiva

Foto

Hrvatska
0

Tekst

 Inicijativa da se pozdrav "Za dom spremni" uvede kao službeni pozdrav u Oružane snage RH neozbiljna je, neprihvatljiva i na razini provokacije, poručeno je neslužbeno u utorak iz Ureda predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

 Internetsku peticiju, pokrenutu na inicijativu nekadašnjeg zapovjednika obrane Vukovara Branka Borkovića - Mladog Jastreba, po tvrdnjama organizatora potpisalo je 3.200 osoba, a me?u potpisnicima se navode akademici Josip Pečarić i Stanko Popović, pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić, sisački biskup Vlado Košić, nogometaš Josip Šimunić, bivši ravnatelj Hrvatskog instituta za povijest Mirko Valentić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta Zvonimir Šeparović, odvjetnik Zvonimir Hodak, bivši politički emigrant Nikola Štedul, don An?elko Kaćunko, franjevac Miljenko Stojić, novinar Velimir Bujanec i dr.
 Potpisnici peticije traže od Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da predlože izmjene Zakona o hrvatskoj vojsci kako bi se pozdrav "Za dom spremni" uveo u službenu vojnu uporabu.
 Tvrde da je pozdrav "Za dom spremni", koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio službeni pozdrav ustaškog pokreta, zapravo starohrvatski pozdrav te da bi se njegovom službenom uporabom njegovala hrvatska kultura i tradicija. 
 Iz Ureda Predsjednice poručuju, me?utim, kako je inicijativa toliko neozbiljna da ne zaslužuje službeno očitovanje.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!