mjesto za top banner

1. LIPNJA 2013. 16:37h

Postupak mirenja Vlade i sindikata nastavlja se u ponedjeljak

Foto

Hrvatska
0

Tekst

 Predstavnici Vlade i 11 sindikata javnih i državnih službi ni danas nisu uspjeli postići dogovor u postupku mirenja kako ne bi došlo do štrajka sindikata u srijedu, pa će se pregovori nastaviti u ponedjeljak, 3. lipnja.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić je nakon četverosatnih pregovora izjavio kako je glavni prijepor izme?u Banskih dvora i sindikata u tome što Vlada ne može pristati na sporazum koji zahtijevaju sindikati, a kojim bi se Vlade morala obvezati da će povećati koeficijente za javne i državne službe kada situacija u zemlji bude bolja.

"Vlada je rekla da će to biti kada u zemlji bude bolje, ali se ne želimo obvezati sporazumom za koji znamo da ćemo vrlo teško sprovesti. To je glavna prijeporna točka", ustvrdio je Mrsić.

Napomenuo je da je Vlada način na koji bi se povećali koeficijenti nastojala provesti kroz sporazum o poboljšanju materijalnog i pravnog statusa u državnim i javnim službama, na što, istaknuo je, sindikati ne pristaju jer ne žele da u tim pregovorima sudjeluju i sindikati koji nisu u sporu s Vladom.

"Stav Vlade je da se moramo držati Zakona o reprezentativnosti i da taj sporazum ima učinke kolektivnog ugovora, da želimo pregovarati sa svima te s njima potpisati socijalni pakt. Želimo regulirati i osnove za novi zakon o plaćama u javnim i državnim službama", naglasio je ministar.

Koeficijent je, podsjetio je, umanjen svim zaposlenicima u državnim i javnim službama, pa stoga Vlada predlaže da se on potpiše sa reprezentativnim sindikatima u državnim i javnim službama bez obzira jesu li najavili štrajk ili ne.

Mrsić je ponovio stav Vlade kako će država funkcionirati u slučaju štrajka te izrazio nadu se da će u ponedjeljak sa sindikatima uspjeti postići dogovor.

Predsjednik Matice sindikata Hrvatske Vilim Ribić naglasio je pak kako sindikati traže precizne uvjete pod kojima će se vratiti tri posto plaće kada BDP počne rasti, te precizno odre?enje da Vlada jednostrano neće više smanjivati plaće. "Te precizne odredbe nismo dobili, dobili smo samo obećanja, a ona su takva da se u njih ne smije vjerovati", ustvrdio je.

Upitan kako komentira činjenicu da su u HEP-u i HAC-u isplaćena dodatna davanja, a sindikatima koji su najavili štrajk nisu, Ribić je kazao da su to pitanje otvorili na pregovorima prošli tjedan kad je bio prisutan i ministar financija Slavko Linić.

"Linić nas je napao da smo mi odgovorni za ta nerazumna prava. Kako bi mi mogli biti odgovorni kad smo stalno upozoravali da nekima plaće rastu neusporedivo više nego nama, na anomalije u sustavu naknada za branitelje i lažne branitelje", naglasio je Ribić.

Istaknuvši da su plaće sindikata zamrznute u posljednjem desetljeću, ustvrdio je da Linić i SDP nisu ništa govorili jer su se bojali da ne izgube glasove ljudi u poduzećima te glasove braniteljske populacije.

I predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec poručio je kako je za sindikate u potpunosti neprihvatljiv zahtjev Vlade da se zaključi sporazumom i sa sindikatima koji nisu u sporu s Vladom. Nije mu prihvatljivo no to što Vlada nudi sporazum u kojem im kaže da će se sporazumjeti u neko buduće vrijeme.

(Hina)
 

  • Intervju: Mirna itum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu itum, proelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuilina profesorica, lanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojinice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebakog holdinga inila se kao idealna osoba za tu politiku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pria o svom ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ija je lanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dunosti.

  • Intervju: Mirna itum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vie od 6 milijuna puta!