mjesto za top banner

DOMINACIJA NAD VOLKSWAGENOM

6. SIJENJA 2009. 18:06h

Porsche preuzeo europskog automobilskog diva

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Europska komisija prijeti da će povući Berlin na Europski sud zbog odluke da dioničari s 20 posto udjela mogu blokirati strateške odluke.

Njemački proizvo?ač luksuznih automobila Porsche, kupnjom preko 50 posto dionica Volkswagena, preuzeo je najvećeg europskog proizvo?ača automobila, javlja Reuters.

Vijesti o kupnji izazvale su skok Volkswagenovih dionica za 13,48 posto na burzi u Frankfurtu u ranim popodnevnim satima u utorak.

Reuters-.--.-
Photo javno100  
Porsche je svoju ponudu za kupnju lansirao još 2005. kada je planirao preokrenuti Volkswagen u normalno poduzeće, no bio je prisiljen odgoditi operaciju nakon što je vrijednost dionica Volkswagena pala.

Posebna pravila za Donju Sasku

Stručnjaci u Porsheu nadaju se da će steći potpunu kontrolu nad grupom u 2009. godini planom rasta udjela u Volkswagenu za više od 75 posto ove godine, čime bi im bilo dozvoljeno zapečatiti takozvani ugovor o dominaciji.

U Njemačkoj manjinski ulagač koji posjeduje 25 posto dionica kompanije može blokirati strateške odluke, ali u slučaju Volkswagena ova je razina sada postavljena na 20 posto, odnosno na količinu dionica koju posjeduje pokrajina Donja Saska u kojoj je Volkswagen smješten.

U Porscheu su već osporavali takozvani ''Volkswagenov zakon'' te primili podršku Europske komisije koja je prijetila da će ponovno povući Berlin na Europski sud nakon što je revidirana verzija zakona povratila pravo na blokadu manjinskih dioničara s udjelom od 20 posto.

 

  • Intervju: Mirna itum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu itum, proelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuilina profesorica, lanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojinice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebakog holdinga inila se kao idealna osoba za tu politiku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pria o svom ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ija je lanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dunosti.

  • Intervju: Mirna itum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vie od 6 milijuna puta!