mjesto za top banner

17. LIPNJA 2010. 09:59h

Porez - 0 kuna: Vidošević svoje velebno imanje prijavio kao planinarski dom

Nadan Vidošević uživa na svojem imanju brati tartufe.

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Raskošno goransko imanje šefa HGK i predsjednika Uprave Kraša, Nadana Vidoševića, u zaseoku Hlevci kod Skrada, koje je lani u predsjedničkoj kampanji prvi put otvorio za javnost, sagrađeno je kao planinarski dom, saznaje Jutarnji list.

Imanje uz vikendicu ima skijalište, teniski teren, konjušnicu i umjetno jezero, a prema nekim procjenama vrijedi 10 milijuna kuna. No, iako je sagrađeno kao planinarski dom nema ga na popisu Planinarskog saveza.

Damir Grgurić, načelnik općine Skrad, kaže kako je imanje sagrađeno sukladno prostornim planovima Općine koji predviđaju da se izvan građevinskih zona mogu graditi objekti koji uključuju razne gospodarske sadržaje, kao i planinarske i lovačke domove. Drugim riječima, Vidošević je samo iskoristio jednu od zakonskih mogućnosti da na šumskom terenu koje je izvan zone građenja sagradi velebno privatno imanje na više od 50.000 četvornih metara.

To znači da neće platiti porez na dodatnu imovinu, kada se uvede, jer je velebno imanje registrirao kao planinarski dom, odnosno kao gospodarski objekt.

Osim toga, načelnik Skrada izjavio je da  je Vidoševićevo imanje izvan zone plaćanja komunalnih doprinosa.

U gruntovnici Delnica sve Vidoševićeve nekretnine na području Skrada i dalje se vode kao livade ili sjenokoše. Čak ni u vlasničkom listu, u kojem se Vidošević vodi kao jedini posjednik, nisu upisani objekti.

Najveći hrvatski zemljoposjednik

Tea Šupe-.--.-Jezero pored glavne kuće na imanju Nadana Vidoševića.
Jezero pored glavne kuće na imanju Nadana Vidoševića.
Photo Tea Šupe  
Kada se zbroje samo kvadrati koje je Vidošević kupio u Gorskom kotaru i kod Jastrebarskog, koji još navodno nisu oplemenjeni nego su i dalje zapušteno zemljište, Vidošević ulazi u krug vjerojatno najvećih hrvatski zemljoposjednika. Samo na ta dva lokaliteta u vlasništvu ima 700.000 četvornih metara.

U Istri, u Pješčanoj uvali kraj Medulina Vidošević je još 1999. kupio 4116 četvornih metara uz more i to platio 36.000 njemačkih maraka jer je teren bio izvan građevinske zone. Kako je lani pisao tjednik Globus, sedam godina kasnije Pješčana uvala postala je građevinska zona.

Osim zemljišta, obitelj Vidošević ima i impozantan popis stambenih i turističkih kvadrata, od vile na Prekrižju, tri vile u Omišu, Inu, Mariju i Hanu, koje se vode na tvrtku BOR HAZ. Direktorica je Vidoševićeva supruga, bivša odgojiteljica, a registrirana je za trgovanje nekretninama i pružanje turističkih usluga. Na istu tvrtku registrirana je i 14-metarska luksuzna motorna jahta Sciallino Fly koja se vodi kao vlasništvo Vidoševićeve majke. Globus je otkrio da imaju još nekretnina koje nisu bile prijavljene u Vidoševićevoj imovinskoj kartici, a riječ je o kući u Dubrovniku na ekskluzivnom lokalitetu Pile.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!