mjesto za top banner

9. SRPNJA 2012. 16:22h

Popijač: Povećanje trošarina je neopravdano

Đuro Popijač

Foto

Hrvatska
0

Tekst

HDZ-ov saborski zastupnik i bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač danas je za Vladinu odluku o povećanju trošarina na naftne derivate nazvao neopravdanom, bez obzira na odgodu te odluke za dva tjedna, prozivajući Vladu kako joj je jedina nakana napuniti državni proračun.

"Naravno da nije", odgovorio je Popijač novinarima u Hrvatskom saboru na njihov upit smatra li opravdanom odluku Vlade o povećanju trošarina, ističući kako je HDZ, kada su prije nekoliko mjeseci znatno porasli svi parametri koji utječu na cijenu goriva, tražili smanjenje trošarina.

"Ali, vidimo čim je došlo do blagog smanjenja cijena naftnih derivata odmah su se požurili povećati trošarine. To znači samo da je cilj ove Vlade napuniti proračun, a očigledno da i to ne ide onako kako su si priželjkivali, unatoč povećanju PDV-a na 25 posto, i traže jednostavno prostor i način gdje god mogu da uberu koju kunu više za sam proračun", rekao je Popijač.

Nije mu, dodao je, jasno na osnovu kojih parametara je Vlada uopće procijenila da će cijene goriva padati, ističući kako ne postoji ni jedan element koji je ukazivao da će se trend pada cijena nastaviti.

"Vidimo da su i dalje žarišta koja uzrokuju povećanje cijene nafte i dalje prisutna i zaista je bilo potpuno nesmotreno, a vidimo sada da i odgađaju to povećanje, računati da će se trend pada cijena naftnih derivata i nastaviti. To samo znači da pored interesa i želje da se puni proračun ne postoji niti jedna druga relevantna komponenta rada ove Vlade", ocijenio je Popijač.

Prošlotjednu izjavu prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića kako u Vladi imaju formulu po kojoj znaju da će cijene goriva padati Popijač je nazvao besmislenom.

"To je potpuno besmisleno, nema on nikakvu formulu", poručio je, ističući kako svi naftni stručnjaci nisu imali ni jedan relevantan podatak niti naznaku da bi do smanjenja cijena moglo doći.

"Jedino je on, naravno, vjerojatno iz čistih populističkih razloga, tako samouvjereno nagovještavao da će cijene goriva padati. Međutim, vidimo već prvi tjedan da ga je ta činjenica demantirala jer će cijene goriva rasti. To će dalje varirati i, ako će i biti manjih oscilacija prema dolje, sasvim sigurno to neće biti trajan trend, gorivo će i dalje ići naprijed", kazao je Popijač. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!