mjesto za top banner

8. VELJAE 2011. 08:23h

Politiku van iz stanica! Policajac ne smije biti član nijedne stranke

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Policajci ubuduće ne bi smjeli biti članovi političkih stranaka, glavni ravnatelj policije birao bi se na pet godina, na čelo policijskih uprava postavljali bi se načelnici a da se prethodno ne pita za mišljenje tijela lokalne vlasti, a smjene s rukovodećih funkcija više ne bi smjele pratiti degradacije.

Ovo su samo neke od novina predviđenih u nacrtu novog Zakona o policiji koji bi MUP uskoro trebao uputiti u zakonodavnu proceduru, i to po hitnom postupku.

Sporno vrijeme donošenja

– Vrijeme donošenja zakona je, najblaže rečeno, politički nekorektno. Takav zakon ne donosi se prilikom odlaska s vlasti – kaže bivši, SDP-ov ministar policije Šime Lučin koji je uvjeren da će se promijeniti vlast, pa optužuje aktualno rukovodstvo MUP-a da mijenja zakon kako bi postavili svoje kadrove.

U Ravnateljstvu policije to kategorički odbacuju. Načelnik Uprave policije Dubravko Teur i njegov pomoćnik Miroslav Puž navode da se zakon mijenja zbog uvođenja europskih standarda, a da u hitnu proceduru ide zato što je jedno od mjerila u 23. poglavlju – Pravosuđe i ljudska prava. Tako bi se, kažu, ravnatelja biralo putem javnog natječaja na vrijeme od pet godina. Uvjet je da ima najmanje 15 godina policijskog iskustva, od čega minimalno 10 godina na rukovodećim funkcijama. Imenuje ga i razrješuje Vlada na prijedlog ministra policije. Prije isteka roka od pet godina može ga se razriješiti ako to sam traži, ako je postao trajno nesposoban za rad ili ako je protiv njega pokrenut postupak za težu povredu službene dužnosti.

Lučin je uporan u tvrdnji da HDZ hoće zacementirati svoj kadar u policiji jer nerad i loši radni rezultati nisu predviđeni kao razlog za smjenu ravnatelja. Policajci Teur i Puž ni u tome mu ne daju za pravo navodeći kako bi neefikasnost ravnatelja bila povod za disciplinsku odgovornost. Dodaju da bi o toj odgovornosti odlučivao stegovni sud koji je neovisno tijelo. Kao poboljšanje u prijedlogu Zakona u odnosu na postojeći još ističu i odredbu koja bi ubuduće spriječila šikaniranja.

Popis svih radnih mjesta

Naime, nakon što netko bude smijenjen s funkcije, mora se rasporediti na mjesto sukladno stručnoj spremi i svom zvanju. Tako se ne bi više moglo dogoditi da netko tko je bio šef svih kriminalističkih policajaca u državi nakon smjene završi u Policijskoj postaji na Krku. Kao dobar pomak navode i obvezu MUP-a da dva puta godišnje sastavi i objavi popis radnih mjesta. U zakonskom prijedlogu isprva nije bio predviđen civilni nadzor, a potom je uvedeno rješenje po kojem bi to bilo tročlano tijelo koje bi postavio ministar, a činili bi ga predstavnik policije i dva člana iz redova civilnog društva.

– Loše je da ministar imenuje tijelo koje bi trebalo nadzirati cjelokupni rad MUP-a. Ovo je bacanje prašine u oči – kaže Lučin i dodaje da ovakav zakon neće pridonijeti zatvaranju 23. poglavlja jer se ne shvaća depolitizacija policije.

– Depolitizacija ne znači zabraniti policajcima da budu članovi stranaka, nego ukloniti utjecaj politike na rad policije – zaključuje bivši ministar.

Ograničeno trajanje mandata glavnog ravnatelja policije

Pet godina - Imenovanje glavnoga ravnatelja policije provodit će Vlada putem javnog natječaja na određeni rok, i to u trajanju pet godina.

Bez roka - Dosadašnja imenovanja glavnoga ravnatelja policije bila su uvijek na neodređeno vrijeme.

 

Imenovanje načelnika policijskih uprava

Imenovanje načelnika policijskih uprava provodit će ministar na prijedlog glavnoga ravnatelja policije.

Žup. skupština - Ministar je i dosad imenovanje načelnika PU provodio na prijedlog glavnoga ravnatelja policije, ali i uz mišljenje županijske skupštine.

 

Uvodi se civilni nadzor nad radom policije

3 nadzornika - Ministar će imenovati tročlano tijelo za civilni nadzor rada policije. U tom će tijelu biti jedan policajac te dva člana koji bi bili iz nevladina sektora.

Bez nadzora - Civilnog nadzora nad radom policije po dosadašnjemu zakonu nema.

 

Policajci bez stranačkih iskaznica

Zabranjuje se pripadnicima policije da budu članovima bilo koje političke stranke.

U strankama - Policajcima je po sadašnjem zakonu dopušteno biti aktivnim članovima bilo koje političke stranke.

 

Sprječavanje šikaniranja

"Nakon što je netko smijenjen, mora se rasporediti na mjesto sukladno stručnoj spremi i zvanju"

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!