mjesto za top banner

18. KOLOVOZA 2013. 20:15h

Policija: postupili smo sukladno ovlastima i zakonu

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Osječko-baranjska policija postupala je danas prema seljacima u traktorskoj koloni na državnoj cesti D7, sukladno policijskim ovlastima, vlastitoj sigurnosnoj procjeni i Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, propćili su iz Policijske uprave osječko-baranjske.
Naime, baranjske seljake-prosvjednike koji su se oko podneva traktorima uputili prema Zagrebu, na zapadnoj osječkoj obilaznici, neposredno prije mosta preko Drave, zaustavilo je nekoliko policijskih vozila.

Policija u priopćenju navodi kako vozači traktora nisu poštivali nekoliko odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, primjerice, 'da vozilo mora biti na takvoj udaljenosti od drugih vozila u prometu da, s obzirom na brzinu kretanja i druge okolnosti prometa, ne izazove opasnost i ne ometa druge vozače' te kako 'vozilo ne smije bez opravdanih razloga voziti tako sporo, da bitno usporava prometni tok ili ugrožava druge sudionike u prometu'.

Policija tako?er navodi kako je 'vozač vozila koje se kreće sporije nego vozila koja se kreću neposredno iza njega, dužan pomaknuti svoje vozilo što više udesno, a ako to nije dovoljno, čim to bude moguće zaustaviti svoje vozilo na prikladnom mjestu da bi propustio brža vozila'.

"S Obzirom na navedeno, te ostvarivanjem zakonskih uvjeta, Policijska uprava može zabraniti promet ili odrediti posebno ograničenje prometa na odre?enim cestama i dijelovima cesta, za vrijeme dok postoje razlozi zbog kojih se poduzimaju te mjere.

Zbog navedenog, promet opisanom dionicom ceste bio je zatvoren u vremenu od 12,22 sati do 15,45 sati te se odvijao obilazno kroz grad Osijek", navode iz osječko-baranjske PU.

Inače, baranjski seljaci-prosvjednici koji su se oko podneva traktorima uputili prema Zagrebu, a koje je policija ubrzo zaustavila na zapadnoj osječkoj obilaznici, oko 16 sati traktorima su se vratili u Baranju. Predsjednik Udruge "Baranjska brazda" Petar Pranjić izjavio je da takvu odluku ne smatra porazom niti sramotom za seljake-prosvjednike, već sramotom za Vladu, budući da, kako je kazao, poljoprivrednicima nije bilo omogućeno da se registriranim traktorima voze po cestama po kojima je to dopušteno. Najavio je kako ovo nije završetak izražavanja nezadovoljstva seljaka.

(Hina)

 

  • Intervju: Mirna itum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu itum, proelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuilina profesorica, lanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojinice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebakog holdinga inila se kao idealna osoba za tu politiku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pria o svom ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ija je lanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dunosti.

  • Intervju: Mirna itum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vie od 6 milijuna puta!