mjesto za top banner

7. KOLOVOZA 2015. 14:19h

Podnijete kaznene prijave protiv sedam zapovjednika krajinske milicije

Srbin drži četničku zastavu tokom memorijalne službe u Beogradu

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Šibenska policija prijavila je sedmoricu zapovjednika tadašnje vojske i 'milicije' na okupiranim područjima Drniša i Ružića tijekom Domovinskog rata koje tereti da od rujna 1991. do kolovoza 1995. nisu spriječili zločine nad hrvatskim civilima.

Policija je izvijestila da je kriminalističkim istraživanjem utvr?ena sumnja da su "sada 69-godišnjak, 68-godišnjak 67-godišnjak, 66-godišnjak, 59-godišnjak, 58-godišnjak i 54-godišnjak počinili više kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na štetu 48 civilnih osoba s područja općine Drniš i Ružić".

Osumnjičenici su, "kao komandanti tadašnje vojske i milicije", znali da se tijekom i nakon okupacije Drniša i općine Ružić hrvatske civile na tom području ubija, muči, protuzakonito zatvara te da im se imovina, vjerski i gospodarski objekti pljačkaju i uništavaju. Iako su bili dužni spriječiti takvo ponašanje podre?enih, a za što su imali ovlasti i moć, nisu poduzeli nikakve nužne i razumne mjere da se takvi zločini spriječe, suzbiju i kazne, navodi policija.

"Opisanim ponašanjem osumnjičeni su pristali da njima podre?ene postrojbe i njihovi pripadnici nastave s takvim ponašanjem, a čime su potakli i ohrabrili njima podčinjene", stoji u policijskom priopćenju.

 

 

  • Intervju: Mirna itum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu itum, proelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuilina profesorica, lanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojinice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebakog holdinga inila se kao idealna osoba za tu politiku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pria o svom ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ija je lanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dunosti.

  • Intervju: Mirna itum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vie od 6 milijuna puta!