mjesto za top banner

POVODOM ZAŠTITNIKA GRADA

10. KOLOVOZA 2008. 15:37h

Petrinja: Jezerinac na proslavi sv. Lovre

Slika vojnog biskupa Jurja Jezerinca.

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Da bismo danas živjeli svoju baštinu, potrebno je imati Lovrinu vjeru, vratiti se Bogu Isusu Kristu, kazao je vojni biskup Jezerinac.

Vojni biskup Juraj Jezerinac danas je na misi u povodu proslave zaštitnika Petrinje sv. Lovre rekao da Hrvatska u Europsku uniju ide ne kao siromah, nego ponosna sa svojim blagom, naslijeđem i baštinom, koju vjernici, istaknuo je, imaju obvezu živjeti.

-.--.-Slika vojnog biskupa Juraja Jezerinca.
Slika vojnog biskupa Juraja Jezerinca.
Pozivajući se na riječi Pape Ivana Pavla II ''da svijet ne spašavaju ideologije, nego povratak čovjeka Bogu'', poručio je ''da Hrvatsku ne može spasiti ni Europska unija, ni NATO, nego živa i djelotvorna vjera''.

Podsjetivši na riječi talijanskih i francuskih vojnih biskupa ''da Hrvatska treba biti član Europske unije jer ima vrijednosti koje Europa treba'' te ''da je Hrvatska potrebna Europi", rekao je: ''Prema tome, ne idemo u Europsku uniju kao siromasi, već kao ponosan narod sa svojim blagom, svojim naslijeđem, sa svojom baštinom. Zar nam to nije rekao Papa kada je bio u Hrvatskoj, kada je rekao da je obaveza vjernika u Hrvatskoj da žive tu svoju baštinu''.

-.--.-Slika vojnog biskupa Jurja Jezerinca.
Slika vojnog biskupa Jurja Jezerinca.
- Da bismo danas živjeli svoju baštinu, potrebno je imati Lovrinu vjeru, vratiti se Bogu Isusu Kristu. U tome će nam biti potrebna pomoć ili duhovno oružje, kako ga naziva sveti Pavao, a to je, prije svega, molitva, to su sakramenti, poglavito sakrament sakristije - rekao je Jezerinac.

Biskup Jezerinac zazvao je zagovor svetog Lovre da ''zaštiti Petrinju i Petrinjce i domovinu, da nikada ne zaboravimo hrvatske branitelje koji su u Domovinskom ratu poginuli u obrani svog doma i naše domovine''.

Vjernicima, kojih se u župnoj crkvi Sv. Lovre i u obližnjem parku okupilo više tisuća, biskup je čestitao blagdan, podsjetivši na sve muke koje su Petrinjci prošli u Domovinskom ratu, ''od protjerivanja sa svog ognjišta i praga, do života u progonstvu, povratka na srušeno, spaljeno i uništeno, do obnove domova i obnove duha pobjede dobra''.

Uoči mise biskup Jezerinac je u pratnji svećenika Sisačkog i Petrinjskog dekanata i predstavnika Grada Petrinje predvodio procesiju ulicama središta Petrinje.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!