mjesto za top banner

20. OUJKA 2012. 19:26h

Paul Vandoren: Hrvatska je primjer za ostale zemlje u regiji

Paul Vandoren, šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Ministar obrane Ante Kotromanović sastao se u utorak sa šefom Delegacije Europske unije u RH, veleposlanikom Paulom Vandorenom. Ministar je istaknuo kako Hrvatska već niz godina sudjeluje u provedbi zajedničke obrambene i sigurnosne politike EU, pri čemu je kao primjer istaknuo dosadašnji, ali i sljedeći angažman OS-a u sklopu borbene skupine EU pod vodstvom Njemačke, koja će biti u stanju pripravnosti u drugoj polovici 2012. godine, priopćili su iz MORH-a.

– Izuzetno nam je važna stabilnost i sigurnost regije, snažno podržavamo regionalne inicijative te smatramo da Hrvatska može svojim primjerom pomoći zemljama regije na njihovu putu u euroatlantske integracije – naglasio je Kotromanović.

Veleposlanik Vandoren naglasio je kako Europska unija cijeni doprinos koji Hrvatska daje u razmjeni iskustava sa zemljama regije. Naglasio je kako je u zadnjih nekoliko godina učinjen veliki napredak, a to potvrđuje i sada izvjesno punopravno članstvo RH u Europskoj uniji, za što predstoji proces ratifikacije svih 27 zemalja članica.

– Republika Hrvatska svojim iskustvima svakako služi kao primjer ostalim zemljama regije da je ispunjavanjem uvjeta i preuzetih obveza pristupanje EU svakako moguće – naglasio je veleposlanik Vandoren.

Ministar Kotromanović i veleposlanik Vandoren razgovarali su i o preustroju Oružanih snaga, kao i o glavnim smjernicama novih strateških dokumenata obrane s naglaskom na opremanje i modernizaciju OSRH, istaknuo je MORH u priopćenju.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!