mjesto za top banner

15. KOLOVOZA 2015. 12:52h

Papa Franjo nahvalio Sinjane

Foto

Blagdan Velike G ...
0

Tekst

Na misnom slavlju u Sinju u povodu svetkovine Velike Gospe i 300. obljetnice svetišta čudotvorne Gospe Sinjske u subotu je pročitano pismo pape Franje, kojim je zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Josipa Bozanića proglasio svojim izvanrednim izaslanikom na tom slavlju, izrazivši zadovoljstvo njegovanjem marijanske pobožnosti.

"Dok umom i mislima hrlimo k ljubljenomu hrvatskome narodu, veoma smo obradovani ljepotama marijanske pobožnosti koja se njeguje u svetištu Blažene Djevice Marije u Sinju. Naime, nije nam nepoznato koliko su se Sinjani, poticani braćom franjevcima, 1715. godine žarko utjecali Bogu da njihov grad bude pošte?en od neprijateljskih navala. Može li tko posumnjati da bi presveta Majka Božja prestala štititi svoje sinove izrgnute svakojakim prijetnjama. Štoviše, Blažena Djevica Marija ljubavlju grli sve članove otajstvenoga tijela Kristova, a Crkva je zbog toga već od davnina naziva odvjetnicom i posrednicom milosti", navodi Sveti Otac u pismu.

Ističe kako marijanska pobožnost očituje duboku vezu presvete nazaretske žene s božanskim planom otkupljenja ljudskog roda, zbog čega ga je, kaže, uvelike razveselila vijest o slavlju prigodom 300. obljetnice pobjede čudotvorne Gospe Sinjske. Rado je, dodaje, poslušao molbu Marina Barišića, nadbiskupa mitropolita splitsko-makarskoga, da pošalje svoga izaslanika u Sinjsko svetište.

"Prihvaćajući tu usrdnu molbu, obraćamo se tebi, časni naš brate, jer se nadamo da ti, koji si urešen kardinalskim dostojanstvom i privržen marijanskoj pobožnosti, možeš uvelike pridonijeti da se sudionici toga doga?aja osjećaju sigurnijima glede bezgranične ljubavi, kojom ih ljubimo i gorljivosti kojom za njih izlijevamo svoje molitve. Stoga te ovim pismom imenujemo izvarednim našim izaslanikom i proglašavamo te našim predstavnikom kod Sinjskoga svetišta, 15-oga dana mjeseca kolovoza ove godine", poručuje Papa kardinalu Bozaniću.

Poziva da to slavlje bude očitovanje pobožnosti prema Blaženoj Djevici Mariji, "koja s pravom i po zasluzi prima početak i snagu".

"Želimo da ti, časni Naš brate, sudionicima slavlja navjestiš koliko je kršćanima dragocjen primjer Majke Božje, koja poziva kršćane na dublju vjerničku poslušnost Bogu i potiče na duhovno zajedništvo s njezinim sinom. Ne propusti u Naše ime s izrazima blagonaklonosti pozdraviti nadbiskupa splitsko-makarskoga Marina Barišića i ostale nazočne biskupe, svećenike, oce Reda Manje braće, druge redovnike i redovnice, kao i sve Kristove vjernike laike. Na kraju, molimo svemogućega Boga da povjerenu službu brižljivo obaviš kako bi Gospodin sve sudionike jubilarnoga slavlja obdario obilnim milostima. Posrednik, pak, i glasnik nebesnih darova neka bude apostolski blagoslov koji tebi, časni Naš brate, rado u gospodinu podijeljujemo", stoji u pisu pape Franje.

Vie pogledajte u fotogaleriji Blagdan Velike Gospe u Sinju

 

  • Intervju: Mirna itum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu itum, proelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuilina profesorica, lanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojinice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebakog holdinga inila se kao idealna osoba za tu politiku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pria o svom ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ija je lanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dunosti.

  • Intervju: Mirna itum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vie od 6 milijuna puta!