mjesto za top banner

17. KOLOVOZA 2012. 14:59h

Ostojić: Stanje s vodoopskrbom u Istri nije kritično, zalihe do 15.rujna

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Stanje s vodoopskrbom u Istarskoj županiji je teško, ali nije kritično i istarski turizam ipak nije ugrožen, kazao je ministar turizma Veljko Ostojić danas u Puli, gdje je s predstavnicima Istarske županije razgovarao o ograničenju korištenja vode za potrebe javne vodoopskrbe i mogućnostima za rješavanje pitanja vodoopskrbe te županije.

Dodao je kako će se prema procjenama s postojećim, prvim stupnjem redukcije izdržati do 15. rujna. "Svaka redukcija ima negativne konotacije, ali zbog toga imamo izuzetno malo reklamacija gostiju. Činjenica jest da naše destinacije izgledaju drugačije, da trava nije zelena nego žuta što daje negativnu sliku, ali prema reakcijama gostiju i čelnika hotelskih kuća, to se ne bi trebalo značajnije odraziti na buduće posjete turista Istarskoj županiji", rekao je ministar Veljko Ostojić.

Prema njegovim riječima, na sastanku je bilo riječi kako ubuduće izbjeći ovakve situacije te je dogovoreno da se sačini operativni program vodoopskrbe Istre kako u budućnosti više ne bi bila ugrožena turistička sezona, kao ni opskrba vodom stanovništva i poljoprivrede.

"Odmah će se pristupiti definiranju aktivnosti kako bi spremno dočekali sljedeću turističku sezonu, ali predložit će se i dugoročna rješenja kojima bi Istra trebala biti riješena po pitanju vodoopskrbe. Problem treba riješiti sustavno kako se Istra na dugi rok ne bi našla u situaciji u kojoj je danas", zaključio je ministar turizma.

Zamjenik istarskog župana Vedran Grubišić kazao je kako se već nakon ovog vikenda, kad se očekuje prvi veći val odlazaka turista, očekuje i naglo smanjenje potrošnje vode.

"U ovom trenutku imamo 20 do 25 posto manju potrošnju nego lani, što znači da su mjere, odnosno prvi stupanj redukcije urodile plodom", istaknuo je Grubišić.

Govoreći o načinima na koje će se kratkoročno i dugoročno riješiti pitanje vodoopskrbe Istarske županije, zamjenik istarskog župana kazao je kako će se već do iduće turističke sezone u funkciju staviti izvor Sveti Anton u raškoj dolini, koji može dati i do 250 litara vode u sekundi, a dugoročno, kazao je, "u planu je gradnja akumulacije i hidrotehničkog tunela kojim bi se vode iz Gorskog Kotara dopremale u istarsku, ali i Primorsko-goransku županiju". (Hina)


 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!