mjesto za top banner

26. OUJKA 2012. 16:03h

Osječki vatrogasci: Požari u Baranji su podmetnuti!

Foto

Hrvatska
0

Tekst

U slučajnost i nemar više ne vjeruju. Osječki vatrogasci sumnjaju kako su pojedini požari koji posljednjih dana haraju Baranjom zapravo - podmetnuti. Kao uzrok izbijanja na desetke požara zadnjih 15-ak dana navodilo se, naime,nepažljivo paljenje raslinja.

- Dok smo u nedjelju gasili vatru u topolovoj šumi s desne strane Biljske ceste, s lijeve su istodobno buknulčak tri požara. To je vrlo neobično jer su svi mogli vidjeti što radimo i što se događa - priča Boris Banjan, zapovjednik JPVP-a Grada Osijeka. Kada su se preselili na lijevu stranu ceste, planulo je ponovno s desne strane, uz Biljsko jezero.

- Nalikuje mi to na igru vatrom i naslađivanje, izgleda kao da je nekome zanimljivo gledati vatrogasce kako se bore s vatrom - ogorčen je Banjan. Ništa od toga, ističe, ne može sa sigurnošću tvrditi.

- No, i prije je bilo požara svakog proljeća, ali sada su opožarene jako velike površine i izbijaju gotovo istodobno - objašnjava. Gorjelo je u nedjelju gotovo stotinu hektara trske i suhog raslinja na potezu od Osijeka prema Bilju. Plamtilo je ponovno i na ulazu u Kopački rit, u blizini Luga.

- Trebale bi općine donijeti odluku kojom bi se zabranilo paljenje raslinja na pojeidnim dijelovima - smatra om. Vatrogasci, nastavlja, ne mogu sankcionirati građane koji neodgovorno pale korov, nego im samo sugerirati kako da se ponašaju.

Policija čeka da se požari potpuno ugase pa će onda, kaže, napraviti očevid. No, problem je što su te površine velikim dijelom minski sumnjive.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!