mjesto za top banner

15. LIPNJA 2013. 17:02h

OSIJEK POD NADZOROM Vodeni val seli prema Vukovaru

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Vodeni val krenuo je prema Vukovaru. U 8 sati ujutro zabilje┬×en je porast vodostaja Dunava i iznosio je 721 centimetar, da bi u 10 sati pao na 712 centimetara, no potom je po─Źeo rasti i u 15 sati je iznosio 722 centimetra, stoji na slu┬×benoj stranici Hrvatskih voda.

Sve slu┬×be su spremne i na terenu, ka┬×u iz Hrvatskih voda.

"Sve su ekipe na terenu, sve je pod kontrolom. Intenzivno koordiniramo aktivnosti. To ─çe biti jo┬Ü nekakvih 10 centimetara na ovaj vodostaj. Svi su objekti pripremljeni na vi┬Üi vodostaj ┬Üto ne zna─Źi da ne mo┬×e do─çi do nekakvih odljeva ili procurivanja, ali su ekipe tamo koje to motre i koje ─çe reagirati ─Źim uo─Źe nekakvu sitnicu", rekao je Ivica Na─Ĺ iz Hrvatskih voda.

Istovremeno, Drava kod Osijeka je u 8 sati ujutro bila u padu, izmjereno je 512 centimetara, a nakon 10 sati stagnira na 513 centimetara. Vrhunac vodenog vala kod Vukovara o─Źekuje se ve─Źeras ili sutra ujutro.

Osijek: Sve pod nadzorom no i dalje maksimalna pripravnost

Cijela du┬×ina ugro┬×enog podru─Źja zbog visokog vodostaja Drave i Dunava, uklju─Źuju─çi i donjogradski dio Osijeka, je pod nadzorom, izjavio je osje─Źko-baranjski ┬×upan Vladimir ┬Ői┬Üljagi─ç, nakon sjednice ┬×upanijskog Sto┬×era za┬Ütite i spa┬Üavanja.

Vodostoja Drave kod Osijek iznosi plus 514 centimetara, a Dunava kod Batine plus 767, ┬Üto su izuzetno visoki vodostaji i jo┬Ü 5 do 7 dana stanje na terenu ─çe biti slo┬×eno i sve slu┬×be ─çe biti maksimalno pripravne, rekao je na konferenciji za novinare ┬Ői┬Üljagi─ç.

Naglasio je kako se uspjelo staviti pod nadzor osje─Źki Donji grad, gdje je na nasipima ju─Źer do┬Ülo do procije─Ĺivanja vode, zbog ─Źega se, uz pomo─ç djelatnika Hrvatske vojske, civilne za┬Ütite, vodovoda, vatrogasaca i svih ostalih slu┬×bi, ali i gra─Ĺana, radilo na uspostavljanju tzv. druge linije obrane. 

Ispumpavala se voda i stavljala posebna platna uz nasip kao bi se sprije─Źilo daljnje procje─Ĺivanje nasipa i pojava podriva pa i erozije nasipe. 

I u vikend naselju Kara┬Üica tako─Ĺer je sve pod nadzorom te se izgradio priru─Źni nasip, premda je rije─Ź o nebranjenom podru─Źju, rekao je ┬×upan ┬Ői┬Üljagi─ç. Ponovno je zatra┬×io da se svi oni stanovnici vikend naselja koji ne sudjeluju u obrani od poplava jer su radno nesposobni ili bolesni, premjeste na druga podru─Źja.

Vodostaj Dunava kod Batine je vrlo visok i iznosi plus 767 cm, no situacija je tako─Ĺer pod kontrolom. Na terenu su neprestano stru─Źne ekipe koje obilaze nasip i prate situaciju kako bi mogli po potrebi intervenirati.

Vikend naselje Zeleni otok je pod vodom a njegovi su stanovnici ve─ç ranije sve svoje stvari prenijeli ili na vi┬Üe lokacija u ku─çama ili na druga mjesta, kazao je ┬Ői┬Üljagi─ç.

Ravnatelj Dr┬×avne uprave za┬Ütite i spa┬Üavanja (DUZS) Jordan Perini─ç ocijenio je kako su sve nadle┬×ne slu┬×be odli─Źno odradile posao na poplavom ugro┬×enom podru─Źju Osje─Źko-baranjse ┬×upanije.

I idućih tjedan dana mora se biti maksimalno oprezan kako bi se uspješno kao i do sad reagiralo u svim mogućim opasnostima, rekao je, dodavši da opasnost još nije prošla.

U Osje─Źko-baranjskoj ┬×upaniji na obrani od poplave anga┬×irano je oko 3000 ljudi, me─Ĺu kojima je tisu─çu pripadnika Hrvatske vojske.

U Osijeku nije ugro┬×ena kvaliteta vode za pi─çe

Voda za pi─çe u Osijeku nije ugro┬×ena i vodostaj Drave nema nikakav utjecaj na kvalitetu vode, rekao je direktor osje─Źkog Vodovoda Ljubomir Novoseli─ç. "Vodoopskrba Grada Osijeka i prigradskih naselja nije vezana uz rijeku Dravu. Naime, vodoopskrba se vr┬Üi putem bunara koji su locirani na sasvim drugoj lokaciji. Prema tome, ti sustavi ne utje─Źu jedan na drugi i vodostaj rijeke Drave nema apsolutno nikakvog utjecaja na sustav vodoopskrbe", pojasnio je Novoseli─ç.

Zoolo┬Üki vrt zatvoren je za posjetitelje do daljnjega, ka┬×e glasnogovornica Tatjana Elez. "Nama nije toliko problem vodostaj Drave, ve─ç su najve─çi problem podzemne vode koje izviru kroz na┬Üa silna jezera koja imamo u zoolo┬Ükom vrtu pa smo odlu─Źili zatvoriti ga", rekla je Elez.

┬Äivotinje su na sigurnom kada je u pitanju vodostaj Drave. "Za sada smo izmjestili samo vukove jer je njihova nastamba u najni┬×em dijelu vrta. Ako se razine vode bude jo┬Ü podigla, tada su sljede─çi na redu bizoni", izjavila je Elez.

U sljede─çih sedam dana i dalje ─çe se budno motriti stanje s rijekom, jer ─çe se voda, prema o─Źekivanjima, povla─Źiti sporo.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!