mjesto za top banner

15. LIPNJA 2013. 17:02h

OSIJEK POD NADZOROM Vodeni val seli prema Vukovaru

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Vodeni val krenuo je prema Vukovaru. U 8 sati ujutro zabilježen je porast vodostaja Dunava i iznosio je 721 centimetar, da bi u 10 sati pao na 712 centimetara, no potom je počeo rasti i u 15 sati je iznosio 722 centimetra, stoji na službenoj stranici Hrvatskih voda.

Sve službe su spremne i na terenu, kažu iz Hrvatskih voda.

"Sve su ekipe na terenu, sve je pod kontrolom. Intenzivno koordiniramo aktivnosti. To će biti još nekakvih 10 centimetara na ovaj vodostaj. Svi su objekti pripremljeni na viši vodostaj što ne znači da ne može doći do nekakvih odljeva ili procurivanja, ali su ekipe tamo koje to motre i koje će reagirati čim uoče nekakvu sitnicu", rekao je Ivica Nađ iz Hrvatskih voda.

Istovremeno, Drava kod Osijeka je u 8 sati ujutro bila u padu, izmjereno je 512 centimetara, a nakon 10 sati stagnira na 513 centimetara. Vrhunac vodenog vala kod Vukovara očekuje se večeras ili sutra ujutro.

Osijek: Sve pod nadzorom no i dalje maksimalna pripravnost

Cijela dužina ugroženog područja zbog visokog vodostaja Drave i Dunava, uključujući i donjogradski dio Osijeka, je pod nadzorom, izjavio je osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, nakon sjednice županijskog Stožera zaštite i spašavanja.

Vodostoja Drave kod Osijek iznosi plus 514 centimetara, a Dunava kod Batine plus 767, što su izuzetno visoki vodostaji i još 5 do 7 dana stanje na terenu će biti složeno i sve službe će biti maksimalno pripravne, rekao je na konferenciji za novinare Šišljagić.

Naglasio je kako se uspjelo staviti pod nadzor osječki Donji grad, gdje je na nasipima jučer došlo do procijeđivanja vode, zbog čega se, uz pomoć djelatnika Hrvatske vojske, civilne zaštite, vodovoda, vatrogasaca i svih ostalih službi, ali i građana, radilo na uspostavljanju tzv. druge linije obrane. 

Ispumpavala se voda i stavljala posebna platna uz nasip kao bi se spriječilo daljnje procjeđivanje nasipa i pojava podriva pa i erozije nasipe. 

I u vikend naselju Karašica također je sve pod nadzorom te se izgradio priručni nasip, premda je riječ o nebranjenom području, rekao je župan Šišljagić. Ponovno je zatražio da se svi oni stanovnici vikend naselja koji ne sudjeluju u obrani od poplava jer su radno nesposobni ili bolesni, premjeste na druga područja.

Vodostaj Dunava kod Batine je vrlo visok i iznosi plus 767 cm, no situacija je također pod kontrolom. Na terenu su neprestano stručne ekipe koje obilaze nasip i prate situaciju kako bi mogli po potrebi intervenirati.

Vikend naselje Zeleni otok je pod vodom a njegovi su stanovnici već ranije sve svoje stvari prenijeli ili na više lokacija u kućama ili na druga mjesta, kazao je Šišljagić.

Ravnatelj Državne uprave zaštite i spašavanja (DUZS) Jordan Perinić ocijenio je kako su sve nadležne službe odlično odradile posao na poplavom ugroženom području Osječko-baranjse županije.

I idućih tjedan dana mora se biti maksimalno oprezan kako bi se uspješno kao i do sad reagiralo u svim mogućim opasnostima, rekao je, dodavši da opasnost još nije prošla.

U Osječko-baranjskoj županiji na obrani od poplave angažirano je oko 3000 ljudi, među kojima je tisuću pripadnika Hrvatske vojske.

U Osijeku nije ugrožena kvaliteta vode za piće

Voda za piće u Osijeku nije ugrožena i vodostaj Drave nema nikakav utjecaj na kvalitetu vode, rekao je direktor osječkog Vodovoda Ljubomir Novoselić. "Vodoopskrba Grada Osijeka i prigradskih naselja nije vezana uz rijeku Dravu. Naime, vodoopskrba se vrši putem bunara koji su locirani na sasvim drugoj lokaciji. Prema tome, ti sustavi ne utječu jedan na drugi i vodostaj rijeke Drave nema apsolutno nikakvog utjecaja na sustav vodoopskrbe", pojasnio je Novoselić.

Zoološki vrt zatvoren je za posjetitelje do daljnjega, kaže glasnogovornica Tatjana Elez. "Nama nije toliko problem vodostaj Drave, već su najveći problem podzemne vode koje izviru kroz naša silna jezera koja imamo u zoološkom vrtu pa smo odlučili zatvoriti ga", rekla je Elez.

Životinje su na sigurnom kada je u pitanju vodostaj Drave. "Za sada smo izmjestili samo vukove jer je njihova nastamba u najnižem dijelu vrta. Ako se razine vode bude još podigla, tada su sljedeći na redu bizoni", izjavila je Elez.

U sljedećih sedam dana i dalje će se budno motriti stanje s rijekom, jer će se voda, prema očekivanjima, povlačiti sporo.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!