mjesto za top banner

1. SVIBNJA 2013. 09:35h

Osamnaesta obljetnica vojno-redarstvene akcije Bljesak

hrvatska vojska

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Osamnaesta obljetnica vojno-redarstvene akcije "Bljesak", kojom je nakon gotovo četverogodišnje okupacije oslobo?ena zapadna Slavonija, svečano će se u nazočnosti državnog vrha obilježiti komemoracijom i polaganjem vijenaca kod Središnjeg križa u Okučanima (10 sati, Spomen park hrvatskim vitezovima).

Obilježavanju će nazočiti predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Vlade Zoran Milanović s ministrima obrane, unutarnjih poslova, branitelja i poljoprivrede Antom Kotromanovićem, Rankom Ostojićem, Predragom Matićem i Tihomirom Jakovinom te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Igor Dragovan. Predsjednik Josipović potom će nazočiti svečanom otvaranju Županijskih sportskih igara udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Brodsko-posavske županije (10,25 sati, Sportska dvorana Osnovne škole Okučani).

 Na prvi dan svibnja 1995. hrvatska vojska i specijalna policija su iz smjera Novske i Nove Gradiške napali južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija s ciljem oslobo?enja Okučana, središta neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području. U manje od 32 sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

U akciji su poginula 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Srpske postrojbe srušile su zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju. Prvi put u Domovinskom ratu korišteni su i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu, čime je dodatno taktički iznena?en neprijatelj. Vojno-redarstvena operacija "Bljesak" prethodila je akciji "Oluja" koja je uslijedila nakon tri mjeseca, čime je Hrvatska pokazala odlučnost da uspostavi državno-pravni poredak na cijelom svom području.(Hina)

 

  • Intervju: Mirna itum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu itum, proelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuilina profesorica, lanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojinice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebakog holdinga inila se kao idealna osoba za tu politiku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pria o svom ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ija je lanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dunosti.

  • Intervju: Mirna itum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vie od 6 milijuna puta!