mjesto za top banner

4. SRPNJA 2012. 18:08h

Održan sastanak o integriranom prijevozu, potrebna modernizacija pruge

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Operativni sastanak o realizaciji Sporazuma integriranog prijevoza putnika i tarifno-prijevozničkoj uniji na području grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije, održan je danas u Krapini.

Na sastanku je bilo govora o daljnjim aktivnostima provedbe projekta o integriranom prijevozu kojim će se povezati sva sredstva javnog prijevoza na području dviju županija i grada Zagreba i time olakšati prijevoz putnika u toj regiji.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da će projekt putnicima omogućiti da lakše i brže stižu do hrvatske metropole. Župan Stjepan Kožić napomenuo je važnost projekta za Zagrebačku županiju iz koje prema Zagrebu dnevno putuje više od 130 tisuća ljudi, a v.d. županica Krapinsko-zagorske županije Sonja Borovčak smatra da projekt ima svijetlu budućnost te bi, ako sve bude po planu, trebao zaživjeti od 2018. godine.

Taj bi projekt s nužnom modernizacijom pruga trebao stajati gotovo milijardu eura te će se zato novac tražiti u fondovima EU-a.

Sporazum o integriranom prijevozu između Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije potpisan je 30. svibnja ove godine i preduvjet je za izradu idejnog projekta organizacije integriranog prijevoza te idejnog projekta tarifnog sustava za integrirani promet. Prije toga izrađena je studija o integriranom prijevozu putnika u gradu Zagrebu, Zagrebačkoj županiji i Krapinsko-zagorskoj županiji kojom se detaljno razradio projekt organizacije integriranog prijevoza putnika, utemeljenog ponajprije na zajedništvu tarifno-prijevozne politike, tzv. tarifne unije te na zajedničkom razvoju prometne infrastrukture sustava.

Mnoge su prednosti integriranog prijevoza putnika, rečeno je na kraju sastanka, od nižih troškova putovanja i kvalitetnije usluge do pozitivnog utjecaja na okoliš s obzirom na povećano korištenje javnog prijevoza. Naime, ideja projekta jest da putnici kupnjom jedne karte mogu doći do željenog odredišta putujući autobusom, vlakom i tramvajem, čime će karte biti jeftinije, a informacije o povezanosti pojedinih linija bit će dostupnije i pravodobne. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!