mjesto za top banner

25. SRPNJA 2012. 17:49h

Odgovor RIZ-ovaca Čačiću

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Jučerašnje izjave i istup prvoga potpredsjednika Vlade RH i ministra gospodarstva Radimira Čačića kako nema potrebe primiti radnike RIZ-Odašiljača, koji su prosvjedovali na Markovu trgu, tražeći brzu privatizaciju portfelja dionica koji u ime države drži AUDIO i to putem radničkog dioničarstva i sprječavanje imenovanja Uprave i Nadzornog odbora po političkoj podobnosti, jer se „s njima već razgovaralo“, te kako su „oni dionice dobili 1993. godine, pa su ih odlučili prodati", skandalozan je jer vrvi nizom netočnih informacija i notornih laži, čime je grubo povrijeđeno dostojanstvo RIZ-a i njegovih radnika.

Nije točno da je ministar gospodarstva nekoliko puta razgovarao s predstavnicima radnika RIZ-a. Točno je da je s nama „razgovarao“ ministrov pomoćnik Miki Huljić i to na način da je izjavio da su „oni vlast i Vlada može sve“. Nije točno da su radnici prodali dionice 1993. godine. Tada su imali oko 40 posto portfelja. Točno je da ih je nekolicina prodala 2007. kada je tvrtka bila pred stečajem, a radnici mjesecima bez plaće. Točno je da država nikada nije dala kunu pomoći RIZ-Odašiljačima. Točno je da država nije dokapitalizirala RIZ-Odašiljače sa 88 milijuna kuna, već je AUDIO, odnosno država, postala većinski vlasnik temeljem povrata otete RIZ-ove imovine koja je bila prikazana u Elaboratu o pretvorbi 1993. godine, a nedostupna do 2003.,odnosno temeljem obnove pretvorbe. Bilo je potrebno desetak prosvjeda i pet godina da RIZ-ov oteti novac sjedne na račun tvrtke. Točno je da je RIZ solventan, ima potvrdu o plaćenim porezima i doprinosima te ima vrlo dobar bonitet što smo slali u dopisima ministru Čačiću i svim mjerodavnim institucijama. Točno je da je bivša Uprava i bivši većinski vlasnik doveo tvrtku u gubitak blizu 80 milijuna kuna, te ga je država-HFP ostavio na mjestu Uprave punu godinu dana 2008.-2009. Točno je da je za to vrijeme napravljen novi gubitak od oko 30 milijuna kuna. Točno je da je sadašnja Uprava na funkciji samo godinu dana i pitamo po kojoj formuli ne prozivate predsjednika Uprave Roberta Inkreta za poslovanje?! Točno je da je Inkret samoinicijativno, bez znanja druge dvojice članova Uprave dugogodišnjih radnika RIZ-a Milića Bijelića i Stjepana Planinića, donosio i provodio odluke na štetu društva. Zato su njegov opoziv tražili članovi NO-a iz redova zaposlenika RIZ-a. Točno je da će gubitak u prvom kvartalu biti riješen, jer tek u drugom polugodištu idu naplate naših projekata. Točno je da su Bijelić i Planinić zaslužni za stabilizaciju, oporavak i nove ugovore društva. Točno je da se želi uhljebiti osobe u Upravu po političkoj podobnosti, koje nisu stručne u našem području, kao što je to pokazao slučaj predsjednika Uprave Roberta Inkreta.

Marina Glokević, glavna sindikalna povjerenica SMH-IS-a u RIZ-Odašiljačima

Davor Franković, dopredsjednik Radničkog vijeća RIZ-Odašiljači

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!