mjesto za top banner

17. RUJNA 2013. 11:53h

Odbor za zakonodavstvo bez kvoruma i odluke o promjeni Ustava

Ingrid Antičević Marinović

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Nedostatak kvoruma spriječio je danas saborski Odbor za zakonodavstvo u prvom pokušaju donošenja stava o odluci da se pristupa promjenama Ustava kojima se želi ukinuti zastara za politička ubojstva, a koje je predložilo 46 zastupnika vladajuće koalicije.

članovi Odbora 'obavili' su glasovanje, a predsjednica Ingrid Antičević Marinović (SDP) utvrdila je da ih je pet bilo 'za' odluku te krenula na sljedeću točku. No, reagirali su novinari koji su ustrajali da proglasi i koliko je članova Odbora bilo protiv i suzdržano, a pri tome se ispostavilo da Odbor nema kvoruma.

Nemamo kvoruma, ali po Poslovniku možemo nastaviti raspravu, a glasovat ćemo kad se steknu uvjeti, rekla je Antičević Marinović.

SDP-ov prijedog izmjena Ustava, kojima se želi ukinuti zastara za teška politička ubojstva, kratko je predstavio Pe?a Grbin, predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Naveo je kako se u Ustav želi ugraditi formulacija da nema zastare za "kaznena djela teškog ubojstva počinjena iz političkih pobuda".

HDZ-ovac Davorin Mlakar oštro je odbacio takav prijedlog. "Besmisleno je to stavljati u proceduru jer se time želi zavarati stručna i ukupna javnost", poručio je Mlakar.

Vladajuće je podsjetio na vijesti iz Bruxellesa o prijedlogu da se uvedu sankcije Hrvatskoj te im poručio kako su mogli predložiti izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU, tzv. lex Perković, po hitnom postupku. Dodao je da u proceduri postoji i prijedlog Kluba zastupnika HGS-a i Jadranke Kosor, te da se i o njemu moglo razgovarati.

Predsjednica Odbora Antičević Marinović istaknula pak da upravo predložena izmjena omogućava postupanje po europskom uhidbenom nalogu i zadovoljenje pravde - da oni koji su počinili spomenuta djela ne mogu mirno spavati.

 

(Hina) 
 

  • Intervju: Mirna itum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu itum, proelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuilina profesorica, lanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojinice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebakog holdinga inila se kao idealna osoba za tu politiku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pria o svom ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ija je lanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dunosti.

  • Intervju: Mirna itum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vie od 6 milijuna puta!