mjesto za top banner

22. KOLOVOZA 2015. 13:34h

Odana počast žrtvama komunističkih zločina kod Kevine jame

Foto

Odana počast ž ...
0

Tekst

Počast žrtvama, koje su krajem Drugoga svjetskog rata i u poraću, bez su?enja, likvidirale tadašnje komunističke vlasti i bacile u Kevinu jamu na obroncima Kozjaka odana je u subotu kod spomen obilježja na tome mjestu zločina u povodu Europskoga dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Obilježavanje Europskoga dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima kod Kevine jame u Radošiću 30-ak kilometara sjeverozapadno od Splita, gdje na spomen ploči stoji natpis "Vama mir, a njima kletva/ kojima ste bili krvna žetva", organizirao je županijski splitsko-dalmatinski HDZ, splitski gradski HDZ i Gradski odbor HDZ-a Kaštela. Vijence su položili izaslanstva splitsko-dalmatinskoga HDZ-a, Županije splitsko-dalmatinske, gradova Kaštela i Trogira te općine Lećevica.

Obraćajući se nazočnima dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić istaknuo je kako najviše boli činjenica da su žrtve bacane u Kevinu jamu pretežito nakon službenoga završetka Drugoga svjetskog rata, te je izrazio žaljenje kako u Hrvatskoj još uvijek postoje "naše" i "vaše“ žrtve".

"Još se ne zna točan broj žrtava pogubljenih u Kevinoj jami jer su komunističke vlasti to zataškavale da se ne otkrije istina“, rekao je Brčić. Podsjetio je kako je najveći dio žrtava fašizma i nacizma okriven, a neposredni krivci tih zločina osu?eni, te istaknuo da se to nije dogodilo s komunističkim zločinima .

"Na ovim prostorima komunizam je bio na vlasti 50 godina i oni su činili sve da se istina o njihovim zločinima ne sazna", rekao je Brčić te ustvrdio kako je potrebno izreći istinu o komunističkim zločinima. Istaknuo je da se “hrvatski narod ne boji istine i ne želi živjeti na mitovima", te poručio kako "postoji oprost, ali prije toga potrebna je istina".

Predsjednik splitskoga HDZ-a Petar Škorić istaknuo je da se u slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj još borimo da se istraži istina o komunističkim zločinima u Drugome svjetskom ratu i poraću, te ocijenio kako "sadašnja vlast pokazuje želju da žrtve komunizma ostanu neistražene". Podsjetio je da je splitski je HDZ tražio da se jedna ulica u Splitu nazove ulicom Žrtava komunističkog režima, ali da to nije prihvaćeno.

Zamjenik gradonačelnika Trogira Radovan Slade Šilović izrazio je žaljenje što na obilježavanju Europskoga dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima nema nikoga od predstavnika antifašističkih organizacija. Smatra kako "to znači da oni ne priznaju žrtve ni dan koji je odre?en za žrtve svih totalitarizama".

S nazočnima je podijelio i osobnu obiteljsku tragediju rekavši kako je njegov djed po majci Vladimir Sude jedna od žrtava u Kevinoj jami. Rekao je da su njegova djeda partizani odveli iz kuće u rujnu 1944. godine rekavši da im je potreban kao prevoditelj u pregovorima jer je govorio talijanski i njemački, ali iste je noći ubijen u Kevinoj jami. Dodao je kako su njegovoj baki Katici, koja nije znala da joj je muž likvidiran u Kevinoj jami, partizani danima slali poruke da mu pošalje toplu odjeću i hranu.

Mještanin Radošića Ivan Kevo (85) rekao je kako se dobro sjeća da su krajem Drugoga svjetskog rata, ali i u poraću sve do 1950. godine, noću kamionima dovoženi ljudi do Kevine jame gdje su se potom čuli pucnji iz oružja i zapomaganje žrtava.

"Kao djeca nakon takvih noći ujutro bi se prikrali i došli do Kevine jame i vidjeli čahure od metaka i krvlju poprskanu zemlju“, posvjedočio je Kevo.

Sudionici odavanja počasti žrtvama komunizma u Kevinoj jami s novinarima su podijelili svoja razmišljanja kako na tome mjestu zločina treba izgraditi Spomen kapelu.

Vie pogledajte u fotogaleriji Odana počast žrtvama kod Kevine jame

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!