mjesto za top banner

PORTAL JAVNO

16. KOLOVOZA 2009. 07:42h

Od sada maksimalna sloboda, ali i odgovornost

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Portal Javno od danas uvodi novo i bitno pravilo za sve ─Źlanove kluba portala Javno i korisnike servisa javno.info

Portal Javno od danas uvodi novo i bitno pravilo za sve ─Źlanove kluba portala Javno i korisnike servisa javno.info ┬ľ od sada ─çe se tekstovi, fotografije ili videomaterijali mo─çi objavljivati i komentirati samo pod punim i pravim imenom i prezimenom korisnika, odnosno ─Źitatelja portala Javno i svih njihovih servisa.

Mogu─çnost objavljivanja komentara pod novinarske radove na portalu Javno bila je do sada, kao i uostalom na svim ostalim hrvatskim portalima, dopu┬Ütena svima pod nadimkom kojeg bi sami izabrali. Nadimak, koji pru┬×a anonimnost, i nesklonost uredni┬Ütva ovog portala da se bavi cenzurom ili brisanjem postova, neki korisnici servisa Javno.info i ─Źlanovi kluba pak uporno i konstantno koriste za ┬Üirenje kleveta, uvreda, govora mr┬×nje te za iskazivanja vjerske, spolne, seksualne i nacionalne netrpeljivosti.

Pritom to rade i na kukavi─Źki na─Źin ┬ľ skrivaju─çi svoj identitet. Ostali hrvatski portali su se protiv toga poku┬Üavali i poku┬Üavaju boriti na razli─Źite na─Źine ┬ľ brisanjem nadimaka ili postova. No, to su sve kratkotrajne metode, jer zloba je jedna od istrajnijih ljudskih osobina pa su neki komentare svojih korisnika odlu─Źili jednostavno zabraniti. Mi smo, kao prvi portal u Hrvatskoj, sada odlu─Źili dopustiti maksimalnu slobodu govora i izra┬×avanja ali pod jasnim uvjetom ┬ľ da je svatko, kao ┬Üto je to uostalom spreman svaki pravi novinar i urednik u Hrvatskoj, spreman iza svog djela stati  i svojim pravim imenom i prezimenom. I na taj na─Źin na sebe preuzeti punu pravnu i moralnu odgovornost za svoja djela.

I takvi se postovi i autorska djela, osim ako nam to neki sud pravomo─çno ne nalo┬×i, ne─çe nikada brisati ┬ľ ma ┬Üta god u njima stajalo.

Od ovog pravila ─çe se samo iznimno odstupati kada neki korisnik ili novinar ima informaciju koja je od ve─çeg zna─Źaja za javnost a otkrivanje identiteta bi ugrozilo njegovu sigurnost ili egzistenciju. No i tada ─çe identitet takvog autora morati biti poznat barem uredni┬Ütvu ovoga portala. 

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!