mjesto za top banner

NOVI ZAKON

16. PROSINCA 2008. 12:33h

Od Nove godine JMBG postaje - OIB

Foto

Hrvatska
0

Tekst

OIB će sadržavat 11 znamenki: 10 znamenki slučajni odabir i jedna znamenka kontrolni broj.

- Uvođenje osobnog identifikacijskog broja (OIB) je jedina sustavna mjera za borbu protiv korupcije i kriminala - rekao je na konferenciji za medije ministar financija Ivan Šuker.

Ministarstvo financija Republike Hrvatske uvodi OIB zbog nejednakog upisa osoba u službene evidencije, usklađivanja hrvatskog poreznog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU i iskustva drugih razvijenih zemalja.

OIB će sadržavat 11 znamenki (10 znamenki slučajni odabir, 1 znamenka zarez i jedna znamenka kontrolni broj). Slučajni odabir niza brojeva štit će privatnost osobe i bit će identifikator za razmjenu podataka. Prema riječima ministra Šukera, od 7. siječnja Ministarstvo financija će započeti medijsku kampanju, a građani će na kućne adrese dobiti prve potvrde s osobnim identifikacijskim brojem nakon 12. siječnja.

Šuker je također naglasio kako je uvođenje OIB-a početak opće informatizacije javne uprave, povezivanja i automatske razmjena podataka između službenih evidencija, brže i lakše ostvarivanje prava- manji redovi, manje papira. Taj zakon će omogućiti bolji pregled nad imovinom građana i pravnih osoba, te tijek novca, što je ključan preduvjet za sustavnu borbu protiv korupcije.

Zakon o osobnom identifikacijskom broju stupa na snagu 1. siječnja 2009., a svi građani mogu postavljati upite na internetskoj stranici www.oib.hr, ili na besplatni telefon 0800 18 11. Svi rođeni nakon Nove godine neće dobivati JMBG, već OIB.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!