mjesto za top banner

22. VELJAE 2012. 09:42h

Od države traže milijunsku odštetu zbog usporene gradnje pelješkog mosta!

Pelješki most

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Tvrtke Konstruktor, Viadukt i Hidroelektra Niskogradnja traže od Hrvatskih cesta (HC) 119 milijuna kuna nadoknade štete zbog usporene gradnje pelješkog mosta.

Svi šute

Konzorcij domaćih građevinskih tvrtki podnio je tužbu protiv HC-a stalnom arbitražnom sudištu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, a prvo ročište je održano jučer. Uključene strane u sporu nisu htjele ništa govoriti pravdajući se arbitražnim postupkom, no od dobro upućenih doznajemo da izvođači radova na pelješkom mostu žele naplatiti indirektnu štetu koja im je nanesena jer je gradnja mosta zapravo obustavljena. Naime, tužbu građevinari temelje na tome da su na gradilištu mosta angažirali svoju operativu, i što se tiče mehanizacije, i što se tiče ljudi, a da je zbog nedostatka novca za gradnju mosta izvođenje radova stalo te da su oni zbog toga pretrpjeli štetu.

Ugovor o gradnji pelješkog mosta vrijedan je 1,94 milijarde kuna plus PDV, a potpisan je u listopadu 2007. godine. Početak radova ugovoren je za svibanj 2008. godine, s rokom završetka od četiri godine.

Novac za gradnju pelješkog mosta pak nije bio osiguran ni kada je ugovorena njegova gradnja za mandata Ive Sanadera. Vlada Jadranke Kosor pak morala je javno priznati, suočena s recesijom, da se gradnja mosta usporava jer nema novca. Nova je vlada pak jasno rekla da odustaje od gradnje tog mosta. Građevinske tvrtke kao svoj argument u naplati gotovo 120 milijuna kuna štete zbog nemogućnosti da grade ono što su ugovorili, kako doznajemo, navode da su one bile spremne za gradnju i da je glavni uzrok što most nije ni blizu dovršetka gradnje – nedostatak novca.

Nema jamstava

S druge strane, HC se, kažu upućeni, brani time da ni građevinske tvrtke nisu ispunile svoje obveze iz ugovora pa tako, primjerice, nisu osigurale građevinsku dozvolu za organizaciju gradilišta, što je preduvjet za početka gradnje. A oni navodno nisu ishodili ni lokacijsku dozvolu za to.

Usto, postoje i problemi, kako doznajemo, i s bankovnim garancijama vodećeg partnera u konzorciju Konstruktora, prijašnje jamstvo kojega je isteklo, a novo nije mogao dobiti. Od dobro upućenih doznajemo i da u HC-u smatraju vrlo problematičnim iznos koji od njih potražuje konzorcij pa tako, primjerice, samo Konstruktor od tih ukupno 119 milijuna kuna potražuje nešto više od 50 milijuna kuna, a na gradilištu je, kažu, postavio samo jedan svoj kontejner.

Ugovor o gradnji istječe u svibnju ove godine

Prema Ugovoru o gradnji, pelješki most trebao je biti gotov u svibnju ove godine. No dosad je izvedeno samo oko tri posto radova. Kao moguća rješenja u Ministarstvu prometa razmatraju prolongiranje tog ugovora na još godinu dana ili pak njegov raskid i raspisivanje novog natječaja kad se za to steknu uvjeti, odnosno osigura novac.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!